Annons
Annons


Så får du hunden att lyda!

Hur står det till med vardagslydnaden? Kan du och din fyrfota kompis möta andra hundar på ett avslappnat vis? Eller tvingas du korsa gatan eftersom din hund kastar sig i kopplets längd, skäller och vrålar ut sin ilska?


Hund med koppel i munnen.

Hunddressyr är viktigt för allas trevnad.

Det är viktigt att lära sin hund vett och etikett. Enklast är det förstås om du anmäler dig till en kurs på Brukshundsklubben eller liknande. Då får din hund chansen att bekanta sig med många olika hundtyper och du själv får samtidigt råd och tips av en instruktör.

Annons

Men det finns en hel del du kan göra även utan att besöka någon kurs. A och O inom all hunddressyr är kontakten mellan dig och din hund. Använd din röst i kombination med godis och börja med att bygga upp kontakten på en plats som inte innebär några störningar för din hund.

Börja till exempel i ditt kök. Säg hundens namn och belöna med både röst och godis när den tittar på dig. Det som är viktigt att komma ihåg är att du ska belöna varje gång hunden ”svarar” på ditt tilltal genom att titta på dig. Fungerar detta? Bra! Då är grunden lagd och det är dags för fortsättningen.

Läs också: Därför går hundar oftare till veterinär än katter!

Finns inga genvägar

Upprepa samma övning utomhus men fortfarande på en lugn plats. Till exempel i din trädgård. Öka svårighetsgraden genom att efter hand bege er till allt stökigare miljöer och upprepa övningen. Ser du en hund på håll, kliv lite åt sidan och be din hund att återigen ta ögonkontakt med dig. Tittar hunden på dig när den andra hunden passerar? Toppen! Glöm inte beröm och godis!

Du ska dock veta att detta inte lärs in i en handvändning. Det finns inga snabba genvägar, och ju längre hunden har fått lov att bete sig på ”fel” sätt, desto längre tid tar det att ändra på beteendet. Tanken är att du ska kunna möta andra hundar på ett sansat vis utan ilskna utfall.

Tänk på oss själva och hur vi beter oss när vi möter främmande personer. Inte skriker vi ilsket och skäller ut folk vi möter bara för att vi inte gillar deras uppsyn? Inte heller kastar vi oss fram till var och varannan främling för att hälsa översvallande. Så vardagslydnaden är inte enbart viktig för de ilskna typerna som kastar sig i kopplets längd, utan faktiskt för alla.

Veckans PS: Favoritgodiset till hunden gör du enklast själv genom att koka en bit lever som du sedan skär i småbitar och torkar i cirka 100 grader i ugnen. Vänd leverbitarna emellanåt så de torkas från alla håll. Doftvarning utfärdas dock…

Läs också: Så gör du eget godis till hunden!

Text: Ursula Wilby (hunduppfödare och kattvän)

LÄS OCKSÅ


(23)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…