Annons
Annons


Så får du mer tid – 7 effektiva tips!

Det du använder din tid till, är det du använder ditt liv till. Därför är det viktigt att vara så effektiv som möjligt. Här får du expertens bästa tips!


Känner du igen dig? Uppgifterna växer på hög och stressen ökar...

Känner du igen dig? Uppgifterna växer på hög och stressen ökar…

Den danska experten på personlig effektivitet, Dorthe Rindbo, har sammanställt 7 enkla råd för att vinna mer tid i vardagen.

1. Lär dig att säga nej

Om du alltid ställer upp för andra får du aldrig tid för de saker som verkligen betyder något för dig. Titta i din kalender och erkänn för dig själv vad du inte vill spendera tid och energi på. Du kommer förmodligen att irritera eller svika någon genom att säga ifrån. Men – ibland är det nödvändigt att säga nej till andra för att kunna säga ja till sig själv.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

2. Delegera uppgifter

Den snabbaste vägen till mer tid och mindre stress är delegering. Du vet det förmodligen redan: Du behöver inte göra allt själv. Lita på att andra kan göra det lika bra som du – eller kanske till och med bättre. Börja med att överlåta små uppgifter och trappa sedan upp ansvaret. Här finns det mycket tid att vinna – om du bara vågar släppa taget.

3. Planera varje dag

För varje minut du spenderar på att planera en uppgift sparar du 10 minuter i utförande. Gör en realistisk ”att-göra”–lista varje dag. Planera som en tumregel endast 60 procent av din tid. 20 procent går åt till störningar och de övriga 20 procenten till oförutsedda händelser. Det är viktigt att din ”att- göra”–lista består av små, enkla uppgifter. Bryt ner stora uppgifter i mindre delar.

4. Hitta genvägar

Perfektionism kan vara en förödande tidstjuv. I slutändan kan den leda till att du inte får någonting gjort, eftersom du aldrig blir nöjd. Försök i stället att hitta en genväg. Baka pulvermuffins till kafferasten och köp tavlan färdig i stället för att måla den själv. Vad exakt är det värsta som kan hända? Fråga dig själv: Är detta absolut nödvändigt, eller kan jag spendera min tid på något viktigare?

5. Slå två flugor i en smäll

Det kan ofta vara en bra idé att kombinera saker. Detta gäller alla områden i ditt liv. Pendlar du till exempel en timme varje dag till jobbet, och vill lära dig franska, kan du använda tiden till studier. Tänk på vad du kan kombinera i ditt liv. Två typiska områden att använda är restid och väntetid. Bli medveten om var du har tid och dra nytta av den på ett annorlunda och bättre sätt.

6. Var tidseffektiv

En bra utgångspunkt för att få mer tid över i en hektisk vardag är att ta reda på vad du faktiskt spenderar din tid på. Du kanske tror att du redan vet, men det gör du förmodligen inte om du inte har skrivit ner det. Skriv ner vad din tid går åt till under en vecka. Många kommer att bli förvånade. Fundera på om tidsåtgången är rimligt fördelad och vad du kan göra för att dela upp tiden bättre.

7. Stäng av tv:n (och andra tekniska prylar)

Du har förmodligen hört detta råd innan, men här finns verkligen tid att spara. Tänk hur mycket tid du kan få genom att skära ner på nyheter, underhållning och filmer. Detta är en mycket effektiv punkt att skära ner på, om du saknar tid.

Läs även:

Så blir du bättre på att säga ifrån!

Småbarnsföräldrar vill också göra karriär


(34)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…