Annons
Annons


Så fyller man en diskmaskin bäst

Hur ska nu besticken stå i diskmaskinen? Behöver man skölja tallrikarna innan man sätter ner dem? Vi reder ut begreppen och ger ett par användbara diskmaskins-tips!


diskmaskin

Foto: Shutterstock

Vilken sida av bestick ska stå uppåt?
Skedar, gafflar och bordsknivar blir renast om de står uppåt med själva delen man har i munnen. Vassa knivar bör dock stå med bladet neråt. Inte för att de blir renare så men för att undvika att man skär sig när man fyller eller tömmer diskmaskinen.

Annons

Ska allting sköljas först?
Med nyare diskmaskiner är det inte nödvändigt att skölja av tallrikarna först. Det är dessutom bättre för miljön att undvika att slösa med vatten. Matrester måste dock skrapas av så att de inte fastnar i filtren. Vissa matrester, som ketchup och senap, kan dock behövas sköljas av eftersom de har en hög syra som kan förstöra bestick om de får stå för länge. Äggula kan också vara svårt att få bort, skölj i kallt vatten innan du sätter in porslinet/besticken i diskmaskinen.

Läs också: Så håller du diskmaskinen fräsch

Ska man fylla diskmaskinen till bredden?
Så länge man inte ställer skålar och kastruller över varandra blir allting rent även om diskmaskinen är proppfull. Det är så klart också bäst för miljön. Utnyttja platsen optimalt: Längre bestick som salladsbestick och stekredskap kan läggas mellan raderna av glas och skärbrädor kan stå ”på tvären” mellan raderna av tallrikar.

Gilla Allas.se på Facebook

Diskmaskins-tips!
Diskmaskinen fungerar även utmärkt till att diska kökssvampar, plastleksaker, kepsar, linsfodral, rakhyvlar makeup-borstar och annat i.
Vänta en stund efter avslutat program innan du öppnar luckan annars kan varm ånga skada snickerier och bänkskiva.
Töm den understa hyllan först. Börjar du med översta kan det droppa vatten på disken nedanför.

Läs också: Så här får du dina barn att plocka in i diskmaskinen


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…