Annons


Så ger du dricks i USA


dollarbunte

Att ge dricks i USA är ofta en utmaning för svenska besökare. Många upplever det som svårt att dricksa rätt och är rädda att göra bort sig. Vissa kanske tycker att det är ett irriterande påslag på priset.

Annons

Sedvanan är bara att acceptera om du väljer att resa till USA. De flesta som är anställda i serviceyrken har en låg fast lön som kompenseras av den dricks deras kunder lämnar. Att inte lämna dricks i USA är helt enkelt inte okej och du riskerar att uppfattas som både ovänlig och snål. I värsta fall får du en utskällning.

Gilla Allas.se på Facebook

Det är klokt att alltid ha några endollarssedlar lätt åtkomliga i fickan eller väskan när du är i USA, så att dricksandet sker enklare och mer naturligt. Hur mycket man lämnar i dricks skiljer sig på olika platser i landet. I New York, som är en dyr stad, väntas du alltid ligga lite högre på skalan än på andra platser.

Vill du läsa om hur mycket man ska ge i dricks i andra länder kan du klicka HÄR »

Dricks i New York – så mycket ska du ge

På hotell

När dörrvakten på hotellet ordnar en taxi: 1-2 dollar.

Hjälp med väskan till rummet: 1-5 dollar per väska.

För hotellstädningen: 1-5 dollar per dag. Lämnas dagligen på ett sådant sätt att städpersonalen inte behöver fundera om det är till dem. Amerikanska hotellföreningen föreslår att dricks till städpersonal läggs i ett kuvert.

Transporter och guidning

Taxichaufförer: 15-20 procent av priset. Närmare 20 procent om du betalar med kort eftersom föraren ofta står för kostnaderna för kortbetalningar.

Om du åker shuttle till/från flygplatsen: 1-2 dollar till föraren, per passagerare.

Guidade turer: 2-5 dollar till guiden.

Restauranger och barer

Serveringspersonal: 15-20 procent av notans slutpris. I New York kan du dubbla den summa för skatt som står angiven på kvittot så hamnar du ganska rätt. (Skatt: 8,875 x 2 = 17,75 procent).

Garderobspersonal: 1-2 dollar per inlämnad jacka eller väska.

Bartender när du beställer vid baren: minst 1 dollar per glas öl och vin, minst 2 dollar per drink.

Skönhetsvård och service

Frisörer: 20 procent av priset.

Massage: 10-20 procent av behandlingens pris.

 

Tipsen kommer från alltomnewyork.se

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…