Annons
Annons


Så gör du om du vill ge bort pengar i present


Sommaren är här och med den kommer studentmottagningar, bröllop, dop och konfirmationer. Här tipsar SEB om hur man kan tänka när gåvan ska innehålla pengar till resor, körkort och liknande.

Annons

 

Pengar till körkort

Om hälften av pengarna ska gå till ett körkort kan du välja ett riskfritt sparande på ett bankkonto*. Om den andra hälften av beloppet ska sparas i tio år eller mer kan du välja en högre risk, till exempel fonder eller andra placeringar för att öka chansen till avkastning.

Bidrag till en resa

Om brudparet eller studenten ska ut och resa behövs pengarna troligtvis inom en snar framtid, och då är det ett vanligt sparkonto som gäller. Här finns inget utrymme för riskfyllda placeringar.
Ett tips om du inte vill ge bort kontanter i present kan vara att ta reda på mottagarens kontonummer och göra en överföring. Ofta betalas resan via nätet och då är det bättre att ha pengarna på kontot. För att inte komma tomhänt till festen kan du till exempel ge bort en liten leksaksresväska med låtsaspengar i, eller ett föremål med koppling till destinationen.

Kontantinsats till bostad

Att ge en fond eller pengar kan vara en bra gåva för att ge barnet eller ungdomen en bra start i livet. Pengarna kan bli början till ett sparande som sedan kan användas till utlandsstudier eller en kontantinsats till en bostad.
Är presenten till ett litet barn kan du låta placeringarna ligga länge, kanske tjugo år. Då bör pengarna inte stå på ett vanligt bankkonto eftersom risken är stor att avkastningen blir väsentligt sämre än om du väljer placeringar med risk.
Vill du skänka fondandelar kan det vara bra att veta att du behöver förmyndarnas, ofta båda föräldrarnas, hjälp för att kunna öppna ett fondkonto.

Pengar för framtiden

Ska du ge bort pengar till en konfirmand eller student kan det vara ett bra alternativ att ge bort en kapitalförsäkring som innehåller villkor om när pengarna ska betalas ut, till exempel vid 18 eller 25 års ålder. Ett annat alternativ är att du förvarar sparandet i det vi kallar för Barnspar i kapitalförsäkring. Då är det du som äger pengarna tills de betalas ut och bestämmer om de ska betalas ut som ett engångsbelopp eller löpande under ett visst antal år. Det behövs inget testamente eller gåvobrev.

Historisk avkastning utgör ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på  fondandelar och andra finansiella instrument kan både stiga och falla och det är därför inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet. Mer information och fonder, t ex faktablad, informationsboschyr inklusive fondbestämmelser och fullständigt prospekt finns på www.seb.se/fonder.

Källa: SEB


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…