Annons


Så grillar du klimatsmart i sommar!

Grillat smakar bäst, tycker svenskarna, men hur bra är det för miljön? Inte dåligt alls, om du följer dessa tips och blir en klimatsmart grillmästare!


Man och barn vid grillen.

Grilla klimatsmart – bra för miljön, dig och din familj.

Hela 95 procent av det svenska folket grillar under sommarhalvåret, visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Kronfågel. Men hur många grillar miljömedvetet?

Att vara snäll mot miljön samtidigt som du står vid grillen är inte svårt. Livsmedelskedjan Willy:s har tagit fram en rad handfasta tips. Här får du en guide!

  • Grill

Bästa valet är elgrill som drivs med miljömärkt el. Ute i naturen är bärbar kolgrill ett bra alternativ. Vill du använda engångsgrill finns FSC-märkta, vilket innebär att produkten kommer från ett hållbart skogsbruk. Kom ihåg att källsortera engångsgrillen.
Använd inte: Gasolgrill som vid förbränning avger koldioxid.

  • Kol

Grillkol och briketter är gjorda av trä, som är förnybart bränsle. Mest klimatsmarta är de med FSC-märkning. För grillkol finns även DNV-märkning, vilket betyder att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat.

Annons

Läs också: Så öppnar du lättast en påse grillkol!

  • Mat

Vegetarisk mat med ekologiska grönsaker har minst miljöpåverkan. Välj fisk och skaldjur som är MSC-märkta, vilket garanterar ett välskött och uthålligt fiske. Leta även KRAV-märkta alternativ. Köttet bör vara ekologiskt eller svenskt naturbeteskött som bidrar till biologisk mångfald.

Läs också: Coleslaw – gott till grillat!

  • Grillolja

Gör egen oljeblandning av ekologisk, närproducerad rapsolja med lite soja och ett knippe örter. Eller blanda ekologisk olivolja, citron och färsk basilika.
Använd inte: Färdig grillolja med palmolja, vilket bidrar till skövling av regnskogen.

  • Antändning

Riktigt klimatsmart är skorstenständare eller grillstartare som snabbt ger glöd åt grillkolen med lite tidningspapper. Eltändare är också bra, särskilt om du använder miljömärkt eller förnyelsebar el. Om du vill använda tändpapper bör du välja stearin som bas i stället för fossilt paraffin.
Använd inte: Tändvätska som innehåller paraffin och vid förbränning avger koldioxid.

  • Rengöring

Kväv elden med locket. Rengör gallret med mässingsborste medan det är varmt, då är det lättast att få rent. Komplettera med miljömärkt handdiskmedel. Om kolet eller briketterna inte brunnit ner kan de användas igen. Lägg den svalnade kolen i en påse och skaka så att askan faller av.

  • Återvinning

Kol sorteras oftast som brännbart, men i vissa kommuner ska det läggs i grovsoporna. Använd grillkol bör inte slängas i naturen. Återvinn även engångsgrill och aluminiumfolie.

Läs också: Grillproffsets bästa tips!


(2)
(0)
Här finns ALLT du behöver till din matlagning!
Annons


Annons

Laddar nästa sida…