Annons
Annons


Så här sätts oddsen för Melodifestivalen!

Hur går det egentligen till när det sätts odds på mello-artisterna? Vi kontaktade ett av spelbolagen för att höra hur det går till bakom kulisserna.


odds-melodifestivalen-2017

Av Johanna Svan
Foto: Foto: Janne Danielsson /SVT

Hej Jonas Nilsson från Unibet!

Hur många år har ni satt odds på Melodifestivalen?
Cirka 10-15 år, redan från början var det det evenemang utanför sportens värld som vi har sett störst intresse för. I takt med att man utvecklat tävlingen och den mediala bevakningen har ökat har vi även sett att intresset för spel på evenemanget gått stadigt uppåt.

Annons

Vad exakt är det man kan spela på?
Det som är mest populärt att spela på är vilken artist som vinner hela tävlingen, men man kan även spela på en artist att komma 1:a eller 2:a totalt och det går även att spela på vilka bidrag som går vidare från deltävlingarna. Ju närmare tävlingen vi kommer desto fler spelobjekt kommer att vara möjliga, som exempelvis från vilken deltävling vinnaren kommer, vilket bidrag som kommer sist i sin deltävling samt vilka bidrag som går till andra chansen.

Hur går det till när oddsen sätts?
För Melodifestivalen har vi dedicerade oddssättare som gör detta varje år. I ett första skede, när Svt presenterar deltagande bidrag, får man gå på den information som finns att tillgå vilket kan tyckas knapphändigt då man inte får lyssna på låtarna. Men själva informationsinsamlandet skiljer sig egentligen inte så mycket från andra evenemang, vi lyssnar även på vad som sägs och skrivs om varje bidrag och framförallt lyssnar vi på vad våra spelare tror. Så hur spelen kommer in påverkar oddsen i hög grad. Vi lyssnar självklart också på bidragen när det är möjligt och oddsen justeras ju närmare evenemanget man kommer. Det har också att göra med att spelarna vet lika lite som vi gör till en början och det är först när tävlingen börjar närma sig som intresset från spelarna ökar. Melodifestivalen har blivit lika mycket en popularitetstävling som en musiktävling och vi tittar också den data som finns runt varje bidrag när de väl blir kända, hur mycket det skrivs om dem. Det är många komponenter som spelar in och många olika faktorer att beakta.

Hur träffsäkra är ni egentligen, med facit i hand?
Det är sällan vi blir rejält överraskade utan brukar ofta följa resultaten ganska så bra. Men det är klart att det kommer skrällar ibland precis som en favorit i en fotbollsmatch ibland kan förlora. Vilket även är tjusningen med spel, helt säker kan man aldrig vara.

Vem har fått lägst/högst odds genom åren?
Oj… Det har vi inga siffror på är jag rädd. Men jag kommer ihåg en favorit som snabbt även blev storfavorit att vinna hela tävlingen trots att det var deltävlingar kvar innan finalfältet var satt. Loreen var inför och efter första deltävlingen 2012 stor favorit att vinna hela tävlingen, trots att hon deltog redan i den första deltävlingen. Ett favoritskap hon behöll hela tävlingen ut och det med rätta. När spelet på Eurovision-finalen satte igång blev hon snabbt favorit även där. Den där låten hade något extra vilket inte undgick någon och som också reflekterades i oddsen, och mycket riktigt vann hon både Melodifestivalen och Eurovision samma år. Hon var en lågoddsare med rätta!

I år är ju Loreen med igen och hon fick låga odds av er direkt när det blev officiellt att hon skulle vara med. Fast ingen ens har hört låten. Baseras de oddsen då på att det gick så bra för henne förra gången hon var med eller vad baseras odds innan man har hört låtarna på?
Förväntningarna på Loreen efter vinsten 2012 är onekligen höga. Om det är rätt eller inte kommer visa sig i Skellefteå i sista deltävlingen. Då ingen ännu har hört någon av låtarna blir de initiala oddsen väldigt färgade av tidigare framgångar och där ligger Loreen bra till. Att även Charlotte Perrelli också har vunnit ESC tycker man borde ge även henne en fördel om än att antalet år sedan hon vann är fler än vad som gäller för Loreen och det beaktas i oddssättningen.

Svenska spel erbjuder inte spel på Melodifestivalen eftersom ”det inte får föreligga någon som helst risk för röstmanipulation eller annat försök till fusk”. Hur kommer det sig att ni tänker på ett annat sätt?
Hur våra konkurrenter ställer sig till att erbjuda odds på Melodifestivalen får stå för dem och det kan vi inte kommentera. Vi är trygga med det upplägg som SVT erbjuder runt tävlingarna men håller som alltid koll på hur spelmönster förändras och hur spelen ligger. Det är egentligen ingen skillnad om det är en fotbollsmatch eller en musiktävling, erbjuder vi spel på evenemanget så ser vi allvarligt på alla former av fusk och manipulation av resultatet och agerar om det skulle finnas misstankar om oegentligheter.

Vad var oddset på Frans hos er när han gick och vann förra året? Var det många som hade spelat på honom? Det måste väl ändå varit ganska otippat, i alla fall innan vi hade hört låten första gången?
Oddsen på finaldagen 2016 för att Frans skulle representera Sverige i Eurovision Song Contest var nere i låga 1.40 gånger pengarna, jämför man det med när vi publicerade oddsen då artisterna var klara för ett år sedan så stod han då i 51.00 gånger pengarna att vinna tävlingen. Efter att han fått framföra sin låt så sjönk dock oddsen rejält. Både vi och spelarna trodde mycket på Frans vilket visade sig vara rätt och inför finalen var han den mest spelade kandidaten i startfältet.

Är det vanligt att folk spelar på Melodifestivalen direkt när artisterna avslöjas eller brukar det dröja tills vi får höra låtarna innan det sätter igång ordentligt?
Som spelare vill man gärna ha så mycket information som möjligt innan man lägger sina spel, det spelar ingen roll om det är ishockey eller Melodifestivalen. Då man inte får höra låtarna förrän Melodifestivalen drar igång finns det inte så mycket information att gå på och man kan säga att det är måttligt spelande direkt efter att artisterna släppts. Men sen kan det finnas de som vill vara ute tidigt och har idéer om olika artister, den som hade det samma tid för ett år sedan om Frans fick bra betalt. Men som mest intressant blir det så klart när man har hört låtarna och kan bilda sig en uppfattning om hur ett visst bidrag står sig i konkurrensen.

Hur mycket pengar är det normalt i omsättning under en melloturné?
Vi kommenterar inga siffror men det är det evenemang utanför sportens värld där intresset för spel är som störst. Tävlingsmomentet liknar det i sportens värld och det finns ett enormt allmänintresse. Vi ser även samma intresse för Eurovision, speciellt om vi har ett starkt svenskt bidrag i tävlingen.

Får de som sätter oddsen hos er även vara med och spela själva?
Vi tillåter inte att anställda hos oss spelar på våra odds eller andra produkter. Så att som anställd hos Unibet får man inte samtidigt vara kund hos oss.

Om du själv hade fått spela på någon i år, vem hade du då satt dina pengar på?
Ett bidrag som fick mycket uppmärksamhet men föll på målsnöret var Jon Henrik Fjällgrens ‘Jag är fri’ 2015 då han hade den otacksamma uppgiften att gå upp mot bland andra Måns Zelmerlöw som inte bara vann Melodifestivalen utan senare gick och vann hela Eurovision Song Contest. Jon Henrik deltar även i år och det ska bli mycket spännande att se vad han kan ställa till med i 2017 års upplaga. Han spelas just nu till 15.00 gånger pengarna vilket kan vara värt en tidig chanspeng.

LÄS OCKSÅ


(12)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…