Annons
Annons


Så här ska du göra om du kör på en katt

Varje år råkar hundratals katter illa ut i trafiken. Även om katter utomhus ofta är försedda med reflexhalsband och alla möjliga försiktighetsåtgärder kan olyckan vara framme.


Katt som ligger under en bil.

Det är farligt att vara katt i trafiken…

Om du kör på en katt:

* Stanna bilen, ställ ut varningstriangel – värna om din egen säkerhet
* Se efter hur det gick för katten
* Ring polisen ­ du har anmälningsplikt
* Ge första hjälpen om det är möjligt – läs mer här
* Ring djurägaren om kontaktuppgifter finns på halsbandet
* Se till att katten snarast kommer till en veterinär

Annons

Se efter hur det gick med katten. Stanna alltid för att se efter hur katten mår. Det är inte ovanligt att en katt som blivit skadad gömmer sig i ett dike eller trots sina skador tar sig en bit från själva olycksplatsen. Ta dig tid att leta intill vägen och försök minnas hur katten såg ut om den sprang iväg.

Om du lyckas få tag på katten så försök att skapa dig en uppfattning om hur skadad den är. Är den illa skadad är det bra om du försöker ge första hjälpen. Ta sedan katten till en veterinär så snart som möjligt. Var då försiktig när du lyfter katten och linda gärna en filt eller handduk om den, så att den inte försöker fly. Även om katten ser ut att må bra kan den ha fått inre skador som ger symptom först senare.

Ring polisen. Som bilförare har du anmälningsplikt om du kör på en katt och är skyldig att ringa polisen för att anmäla olyckan. Du har aldrig rätt att avliva katten på plats för att förkorta dess lidande. Den bedömningen måste göras av polis eller veterinär. Många katter som ser illa tilltygade ut kan räddas med rätt behandling.

Vilket ansvar har bilförare? Bilförare som håller sig till trafikreglerna och har oturen att köra på en katt som springer ut anses inte vara som ansvarig för olyckan. Då är det vanligtvis så att du inte är skyldig att ersätta kattägaren för skador på katten eller räkningar från veterinär. Har bilföraren agerat vårdslöst och som en följd av det kört på en katt kan situationen bli en helt annan.

Källa: Agria Djurfösäkring
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ:

Lär dig kattspråket

Så skyddar du din katt från fall-olyckor

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…