Annons
Annons


Så julpyntar vi i Sverige!

Traditionen att uppmärksamma adventstiden står stark i Sverige. Enligt en ny undersökning tar majoriteten av deltagarna fram sina adventsljusstakar nu till första advent och pyntar för fullt i både trädgårdar och på balkonger. Men hur toleranta är svenskarna egentligen med grannens blinkande julpynt?


julpynt

Nu är det snart advent och vi har den mörkaste tiden på året här, och därmed tycker många att det är dags sprida mysigt sken i form av belysning av olika slag. Fönsterkarmar, balkonger och trädgårdar pyntas allt mer ju närmare jul det lider, och snart syns ljus i var och vartannat hus. Enligt en ny undersökning från bygg- och trädgårdsmarknadskedjan Hornbach svarar en klar majoritet av deltagarna (89 procent) att de äger en adventsstjärna som lyser upp hemmet, men adventsljusstaken är ännu mer populär och återfinns hemma hos hela 93 procent av alla som svarat på enkäten. Av dessa plockar 63 procent fram adventsljusstakarna till första advent – och hela 33 procent har redan tjuvstartat och tänt dem innan dess.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Även i hemmafixarnas trädgårdar och på balkongerna syns det att första advent är här. 82 procent svarar att de julpyntar inte bara inomhus utan även utomhus. Hur många blinkande lampor och färgglada ljusslingor man väljer att ha där verkar inte vara ett problem då bara 9 procent av de tillfrågade säger sig störas av trädgårdar och balkonger som är mycket julpyntade. Jämfört med förra året svarade 14 procent att de störde sig på detta och hela 35 procent sa att man inte får julpynta hur mycket som helst i trädgården eller på balkongen. Färre verkar alltså ha något emot att grannarna går ”all in” med dekorationerna i år.

När det gäller julhandeln spås 2015 bli ett rekordår och många planerar att spendera en hel del pengar på julpynt. Flertalet tror att de kommer att lägga mellan 200 och 499 kronor på olika typer av dekorationer den här julen, men varannan person (49 procent) förutspår att de kommer att lägga mer än 500 kronor och uppemot flera tusenlappar på julpynt. En hel del av hemmafixarna ser dock till att fixa en del av dekorationerna själva. 76 procent svarar att de någon gång gjort någon form av julpynt på egen hand, exempelvis julgrupper, kransar och julgranspynt.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…