Annons


Så kan du återanvända halloweenpumpan!

Fyra miljövänliga saker du kan göra med din gamla pumpa!


pumpor-atervinning

Det finns många roliga, smarta och miljövänliga sätt att återvända sina pumpor på.

Många, både barn och vuxna, tycker det är tradition att till halloween göra sin egen pumpalykta. Men när helgen är slut, vad gör man då med pumpan? Här bjuder vi på 4 miljövänliga tips för dig som vill värna både djur och natur.

4 sätt att återanvända halloweenpumpan

 

Annons
pumpa-matare

Söt, miljövänlig och effektiv fågelmatare!

1. Läskigt kul fågelmatare

Om din pumpa inte har säckat i hop helt kan du enkelt förvandla den till en häftig fågelmatare. Borra små, små hål i botten så att regnvatten kan rinna ut, stick in två pinnar eller liknande tvärs igenom pumpan så att du får 4 små ”handtag”. Plocka fram ett stadigt band och knyt en knut i varje handtag. Häng sedan upp i ett träd och fyll med valfri föda för fåglar. Vill du undvika att t.ex. fröer ramlar ut ur pumpagubbens mun, ögon eller liknande kan du först lägga lite hushållspapper i själva pumpan.

Gilla Allas.se på Facebook

 

plantera-pumpor

Men lite tur och skicklighet kan du få massor av pumpor hemma i trädgården.

2. Plantera nya pumpor

Spara pumpakärnorna och så egna pumpor till sommaren. Så dina frön i krukor på våren och plantera sedan ut till sommaren. Med lite tur och skicklighet kan du få riktigt stora pumpor hemma i trädgården!

 

pumpaforer

Torka pumpakärnorna och låt fåglarna kalasa på dem!

3. Mata fåglarna

Torka pumpans kärnor, lägg i en skål och sätt ut i trädgården. Fåglar och andra mindre djur kommer att bli SÅ glada. Men undvik att krydda kärnorna…
Du kan också skära själva pumpaköttet i bitar och placera ut i trädgården. Men tänk på att du då kan locka till dig större djur.

 

kompostera-pumpan

Däckade pumpor går utmärkt att lägga i komposten!

4. Kompostera med stil

Handen på hjärtat, en pumpagubbe som har säckat ihop helt är inte alls speciellt kul. Men den blir ett piggt inslag i komposten! Pumpor består till 90 % av vatten och är väldigt lätta att kompostera. Lägg din pumpa på din egen, grannens eller återvinningscentralens komposthög. Kom i håg att plocka bort kärnorna så att du inte ofrivilligt sår nya pumpor i jorden.

Läs också: 13 saker du kan göra med ett gammalt äpple!

Text: Åsa Boustedt/Hemmets
Foto: Shutterstock, NWF.org
Källa: NWF.org


(10)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…