Annons
Annons


Så klipper du hundens klor utan klös!

Hunden vägrar en och två och tre gånger och du är villig att ge upp. Att klippa klorna på sin hund är något som de flesta hundägare fasar inför. Men det finns bot på problemet – börja i tid!


ghhj

Mer dramatiskt än så här behöver det inte vara att klippa klorna på hunden. Foto: Shutterstock

Kloklippning på hund, en nödvändighet? Ja, tyvärr. Det må finnas hundar som sliter klorna perfekt, men jag har då  aldrig stött på en sådan. Trots att mina hundar dagligen går långa promenader på hårda grusvägar tvingas jag gripa efter klotången med jämna mellanrum. Att just kloklippning förorsakar mycket huvudbry har jag förstått. Det finns få saker som mina valpköpare fasar så mycket inför som att behöva använda klotången.

Börja i tid

Egentligen är det ju så att små valpar har mjuka klor som knappt behöver klippas, men kloklippning är som allt annat, det ska vänjas i tid! Det duger inte att du, strax efter att hunden fyllt ett år, kommer på att klorna borde klippas.

Annons

Hunden protesterar, och undra på det, detta är ju en ny och okänd situation! Du tar i lite hårdare, hunden börjar dra undan sin tass eller protesterar på annat vis… stopp!

Upprepas denna procedur ett par gånger når du raskt stadiet där hunden behöver sövas hos veterinären inför varje kloklippning. Inte alls roligt. Försök att undvika den onda kloklippnings-cirkeln! Börja i tid och ta det lugnt.

Under sömnen

Börja så fort du har fått hem valpen, passa på när den sover och klipp (ytterst lite) på en tass. Det finns nämligen ingenting som säger att du tvunget ska klippa alla klor på samma gång. Klipp ofta så blir både hunden och du själv vana vid hur det hela går till. Undvik att låta någon annan hålla valpen, hållandet i sig skapar en onödig paniksituation.

Läs också: Träna med hunden – kom i form själv!

Klipp i stället lite när som helst, när du sitter i tv-soffan och valpen har somnat, eller någon annan gång när du känner att valpen är riktigt avslappnad. Drabbas inte av panik om du råkat klippa för mycket och det börjar blöda. Hundar är väldigt observanta på vårt sätt att agera och drabbas du av panik, ja då tar det inte många sekunder förrän valpen tagit efter ditt beteende.

Panikslagen mops

Jag kan gott erkänna att jag har klippt alla mina hundar i pulpan någon gång, men jag bara fortsätter att klippa och låtsas inte om miss- taget. Och ingen av mina hundar har någonsin varit jobbiga att klippa klor på, trots eventuella tidigare missar.

Läs också: Varför går hundar oftare till veterinären än katter?

Ja, fast då får jag raskt erkänna att det faktiskt finns en hund som jag har gått rejält bet på, min nuvarande mops. Han var lite äldre när han kom till mig och totalt panikslagen inför kloklippningen. Inga som helst metoder fungerade på honom, så fort klotången dök upp var loppet kört. Vad göra?

Anlita proffs

Likaväl som man kan ge sig den på att man ska lyckas måste man inse att vi alla har våra begränsningar. Fasar du inför kloklippningen och upplever du att detta är en situation du inte mäktar med? Anlita proffshjälp innan det är för sent. Kloklippning på ett hundtrim kostar cirka en 100-lapp, och det kan det vara värt, eller hur? Mopsen här hemma behöver en lugnande spruta hos veterinären.

Vi har alla våra akilleshälar. Då det gäller kloklippning är mopsen min.

Veckans PS: Kommer hunden in från sista kvällskissningen och skummar runt munnen? Troligtvis har den ”smakat” på en padda. Avvakta, detta reder hunden vanligtvis ut själv, men påverkas allmäntillståndet, ring veterinär!

Text: Ursula Wilby (Hunduppfödare och kattvän)

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…