Annons
Annons


Så lindrar du sommarplågorna

Det gör ont, kliar och irriterar. Sommarens insektsbett kan lindras med allt från sprit till vitlök. Så här gör du!


lindra-insektsbett

 

I slutet av sommaren blir det ofta mycket handviftande runt saftglas, glass, vin och annat som lockar till sig getingar. Deras samhällen har brutits upp och sysslolösa och dåsiga getingar letar envist efter sötsaker.
Ibland slutar mötet med ett smärtande stick. Här är tips på hur du lindrar besvären om du har blivit stucken av en geting – och andra insekter.

Annons

GETINGAR, BIN OCH HUMLOR
Förebyggande: Drick aldrig ur läskburk eller annan typ av behållare där du inte kan se om det finns en geting eller annan insekt i din dryck!
Direkt efter sticket: Ser du en gadd sitta kvar har du förmodligen blivit stucken av ett bi (getingar och humlor tar oftast med sig gadden), vilket kan ge kraftigare symtom eftersom bistick innehåller mer gift. Ta bort gadden genast genom att i första hand försiktigt försöka skrapa bort den med nageln eller ett kreditkort tillsammans med sprit. Går inte det, använd en pincett.
Syns det en giftblåsa under huden så försök att varsamt skrapa bort den med lite sprit. Men undvik att klämma, det kan få giftet att sprida sig snabbare.
Har du blivit stucken i armen eller benet så håll gärna kroppsdelen högt i minst 10 minuter.
Lindra klåda, smärta och svullnad: Lägg något kallt på sticket, till exempel en kylpåse, en isbit invirad i hushållspapper eller en handduk med kallt vatten. Hjärnan har olika receptorer för smärta och kyla, så då upplever du kyla i stället. Du kan också badda med lite alsolsprit eller alsolgel. Det kan även lindra att gnida in området med en fuktad värktablett som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl.
Huskurer:
Bin – Gnid med en lökhalva eller tomatskiva. Håll en sockerbit mot sticket i 30 sekunder. Plocka blad av ringblomma och lägg på en stund.
Getingar – Gnid med en vitlöksklyfta. Droppa lite varmt stearin på bettet, när stearinet stelnat ska smärtan vara borta.

Gilla Allas.se på Facebook

Läs också: Så här bygger du en getingfälla på en minut

MYGGOR
Förebyggande: Brukar man få stora besvär av myggbett, och är över tolv år, kan man ta en receptfri allergitablett med antihistamin när man vet att man ska vistas länge i en miljö med mycket mygg. Kan ge upphov till viss trötthet och bör inte kombineras med alkohol.
Direkt efter sticket: Undvik att klia, då blir det bara värre.
Lindra klåda, smärta och sveda: Kyl ner, med till exempel kylbalsam eller Salubrin.
Huskurer: Gnid lätt med insidan av ett bananskal. Pressa lime på bettet. Gör ett ”kryss” på myggbettet med nageln. Badda med äppelcidervinäger.

FÄSTINGAR
Ta bort fästingen så fort som möjligt. Då minskar du risken att drabbas av borrelia.
Ta bort fästingens mundelar med en pincett, fästingborttagare eller dina naglar. Tänk på att inte klämma bakkroppen på fästingen.
Använder du dina naglar eller en pincett drar du rakt ut utan att vrida. Använder du fästingplockare, följer du instruktionerna för den.
Tvätta såret efteråt med tvål och vatten. Kontakta vårdcentralen om det uppstår en cirkelformad rodnad inom fyra veckor.

Läs också: Så vet du om fästingen bär på borrelia

HUGGORMAR
Man vet aldrig på förhand hur man reagerar på ett huggormsbett, kontakta vårdcentralen direkt för råd. Barn bör uppsöka sjukvård direkt.
Tvätta runt såret med tvål och vatten.
Det är viktigt att du är stilla, giftet sprids då långsammare i kroppen.
Håll gärna kroppsdelen med bettet högt och ta av ringar, skor och klocka innan huden svullnar upp.
Lämna bettstället i fred, försök inte suga ut giftet, kyla, värma eller snöra av den bitna kroppsdelen. Det kan förvärra förloppet.

 

Supertipset!
Ett toppenbra tips för att lindra smärta vid insektsbett är att först ta på bedövningssalva (Xylocain) och sedan kortisonsalva (Hydrokortison). Det onda försvinner och svullnaden lägger sig. Vid kraftiga insektsbett som getingstick tar det längre tid innan rodnaden försvinner, men små myggbett lindras i ett nafs! Funkar fint även mot brännmaneter och brännässlor. Salvorna finns receptfritt på apotek.

Sök vård snabbt eller ring 112 om du…
* vet att du är allergisk, eller får bröstsmärtor och/eller andningsbesvär.
* blivit stucken i hals eller mun.
* får feber, yrsel, ont i huvudet eller blir illamående. Eller om bettet blir rött, varmt, ömt och svullet. Kan vara tecken på infektion.
* blir stucken av flera getingar eller bin samtidigt.

 


(18)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…