Annons


Så lurar du strandtjuven!

Var tionde familj har blivit bestulen på stranden. Men det går att minska risken att drabbas. Och med ett oturstillägg i hemförsäkringen får du pengar tillbaka om kameran eller mobilen stjäls på stranden.


Vid stranden är man extra utsatt för tjuvar. Alla behöver kanske inte bada samtidig, någon kan ju stanna kvar och hålla vakt.

Vid stranden är man extra utsatt för tjuvar. Alla behöver kanske inte bada samtidig, någon kan ju stanna kvar och hålla vakt.

Sol och sommarlov lockar många barnfamiljer till badplatserna. Men de många dyra prylar vi tar med oss lockar även tjuvar, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Enligt den har var tionde barnfamilj råkat ut för en stöld på stranden.

Plånboken populärast

Oftast är det plånboken som blir stulen – 54 procent av de bestulna har blivit av med den.

Annons

– Stranden är ett svårt ställe att skydda sina värdesaker på, särskilt för föräldrar som ska ha uppsikt över barn – går du ner i vattnet är det lätt för en tjuv att snabbt rota igenom din väska. Att någon stannar kvar för att vakta sakerna är det bästa skyddet, men inte alltid det roligaste när hela familjen vill bada, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Måste allt med?

Trots att de flesta har en mobiltelefon hör den inte till de saker som stjäls mest. I stället är det musikspelaren som är näst vanligast – 15 procent har någon gång blivit av med en sådan medan 12 procent upptäckt att mobilen försvunnit.

– Det allra enklaste sättet att undvika att saker stjäls är självklart att inte ta med dem från början. Mobilen vill de flesta ha med sig, men vissa andra prylar kanske man ska fundera på om man kan lämna hemma.

Försäkring kan ersätta

Med ett oturstillägg i hemförsäkringen får du pengar tillbaka om kameran eller mobilen stjäls på stranden. Lämnar du däremot saker helt öppet på handduken kan ersättningen sättas ner.

– Utan tillägget täcker en vanlig hemförsäkring bara stölder om du har haft dina saker under uppsikt eller burit dem på dig. Det gör det extra viktigt att någon kan hålla koll på sakerna medan de andra badar.

Så undviker du att bli bestulen:

 • Köp en vattentät behållare för mobil, kontanter och småsaker och ta med dig värdesakerna i badet.
 • Sy in små fack i strandhandduken. Då är det lättare att hålla koll på dina prylar när du solar.
 • Håll utkik efter ficktjuvar på vägen till stranden också, särskilt om du bor på en semesterort.
 • Turas om möjligt om att vakta sakerna när det är baddags – eller be grannen på handduken bredvid.

Det här blir vi av med:

 • Plånbok/pengar 54 procent
 • Ipod/mp3-spelare 15 procent
 • Mobil 12 procent
 • Kamera 11 procent
 • Märkesglasögon 11 procent
 • Nycklar 5 procent
 • Annat 23 procent

Källa: If


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…