Annons


Så lyckas du med grillningen – proffsets bästa tips!

Så får du en glödande god grillmiddag! Vi frågade proffsgrillaren och kocken Anders Tegnér hur man egentligen ska göra för att få köttet så bra som möjligt på grillen!


Frau beim Grillen

Tre kocktips till amatörgrillaren

* Ta fram det du ska grilla i tid så det blir rumstempererat
* Krydda lagom men noga. Till vilt och nöt kan du vara generös men var återhållsam till skaldjur.
* Använd köttermometer så blir maten perfekt

Annons

Hur får man köttet så mört som möjligt?


– Välj bra kvalitet! Vill du ha kött och fågel mörare kan du marinera några timmar. Syran i marinaden hjälper till. Vissa styckningsdetaljer är naturligt möra och passar utmärkt till snabb, direkt grillning medan andra lite hårdare detaljer blir utsökta om de får ligga länge på grillen (BBQ, indirekt grill-ning i några timmar).

Barbecue BurgersStämmer det att det inte spelar så stor roll hur länge man marinerar köttet?

– Nej, men allt kött är från början mättat med fukt. Har du salt i marinaden blir det ett visst vätskeutbyte och marinad kan till viss del tränga in i köttet. Helt styckat kött tar förstås längre tid att mätta med marinad än tunna skivor, som går snabbt.

Vilken skillnad är det på att grilla kött och fisk?

– Fisk är mer ömtåligt både när det gäller värme och tillagningstid. Grillar du fisk för länge blir den torr och tråkig. Kött är mer förlåtande och du behöver inte vara lika exakt.

Vad är det för skillnad på marinad och rub?

– Marinad kräver planering och ska stå en stund för att dra till sig smak. Med rub eller glaze sätter du fin smak på ytan under tiden du grillar.

Vilka kryddor passar bäst till fisk, nöt, fläsk och kyckling?

– Basilika, tomat och citron till fisk. Hickory till kraftigt kött som nöt eller vilt. Honung och ingefära till kyckling och fläskkött. Använder du dem i olika kombinationer så blir maten alltid god!

Läs också: Kvinnor väljer oftare fisk till grillen

Av Maria Wigur


(44)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…