Annons
Annons


Så minns SVT Lena Nyman


Lena Nyman i "Fröken Fleggmans mustasch". Foto: SVT

Med anledning av Lena Nymans bortgång sänder SVT flera program med den populära skådespelerskan. Redan idag, onsdag 9 februari, sänds fyra program till hennes minne.

 

I Fröken Fleggmans mustach spelar Lena Nyman mot bl a Gösta Ekman. Foto: SVT

Det börjar med en matiné kl 13.05 då i SVT1 visar ”Fröken Fleggmans mustasch”, ett lysande lustspel av Hasse Alfredson och Tage Danielsson, inspelat på Göta Lejon i Stockholm 1982.

Annons

Senare under kvällen, med start kl 18.00 i SVT2 sänds ytterligare tre program. Först ut är AB Svenska ords klassiker. Ur revyn ”Glaset i örat” från 1974, får vi se Lena Nyman i ”Stadslollan”, samt ”Vad har du i fickan, Jan?” 

Därefter, kl 18.15, sänds ”Två och en flygel”, ett program från 1974 där Berndt Egerbladh vid flygeln gästas av Lena Nyman. 

Kl 18.50 visas ”Flickan under nymånen” där Lena Nyman tolkar en kärleksdikt av Bo Bergman. Ett inslag hämtat ur programmet ”Carl Anton i Vita bergen” från 1989.

Vännerna minns
Nästa onsdag är det så dags för vänner och kollegor att berätta om Lena Nymans gärningar. Klipp ur hennes drygt 50-åriga teater- och filmkarriär visas också i ”Lena Nyman – ett litet stort geni”.

Dagen därpå, torsdag 17 februari visar svt2 filmen ”Jag är nyfiken – gul” från 1967.
Filmen spelades in utan manuskript och handlar om den unga Lena, som dels vill revoltera mot samhällets orättvisor och dels försöker bryta sin egen ensamhet.
För att kartlägga den svenska välfärden, bär Lena alltid med sig en bandspelare och hon intervjuar svenskar om pengar, jobb, sex, fängelser, religion och politik.
Regi: Vilgot Sjöman. I rollerna: Lena Nyman, Börje Ahlstedt, Peter Lindgren, Vilgot Sjöman, Magnus Nilsson m.fl.

Mystisk dam
Lördagen den 19 februari visas ”Skenbart” – en komedi från 2003 i regi av Peter Dalle.
En misslyckad författare som bara vill göra gott men istället åstadkommer en massa elände. En hemvändande soldat med ruskig otur som dessutom hamnar på fel tåg. En läkare som med hjälp av sin älskarinna försöker mörda sin fru. En bög som hatar män men hatar kvinnor mer. Ännu en bög. En mystisk dam (Lena Nyman). Två nunnor som kämpar med sin tro.
Samla dessa på ett tåg under överseende av en pedantisk konduktör 1945 non stop Stockholm – Berlin, då får du komedi.
Regi: Peter Dalle. I rollerna: Gösta Ekman, Robert Gustafsson, Gustaf Hammarsten, Lena Nyman, Magnus Roosmann, m fl.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…