Annons
Annons


Så mycket kostar en bebis

Föräldrar kan spara mer än 12 000 kr på de allra vanligaste prylarna kring ett barns födelse genom att köpa begagnat.


saker-till-bebis

Köp- och säljappen Shpock har tittat på kostnaden för 20 prylar, alltifrån babykläder och skötbord till barnvagn och babysitter. Den sammanlagda kostnaden för nyblivna föräldrar som köper nytt från vanliga och populära varumärken, landar på nästan 19 000 kr. Om man istället väljer att köpa motsvarande prylar begagnat landar det på runt 6500 kr, cirka en tredjedel av priset.

Annons

Exempelvis begagnade babykläder säljs ofta i paket. Om man köper ett paket med 20 plagg landar det runt 320 kr, medan man skulle betala över 800 kr för motsvarande nya kläder.

Gilla Allas.se på Facebook

Om man väljer att köpa andra prylar till barnet begagnat finns det ännu mer pengar att spara.

En enkel spjälsäng som man annars får betala nästan 600 kr för hittar man för knappt en tredjedel begagnat. En barnvagn som ofta går loss på över 10 000 kr kan man köpa för en bra bit under halva priset. En babysitter som är ganska dyr i nypris, ofta över tusenlappen, rasar något alldeles kolossalt i pris och slumpas ofta bort för ett par hundralappar. Även babyskydd brukar säljas för en tredjedel av priset.

5 fördelar med att handla begagnat

Priset: Spara 2/3 av priset genom att handla begagnat.
Kvaliteten: Om man köper nytt är det lätt att man faller för det billigaste på marknaden, men om man köper begagnat är priset ofta lägre på kvalitetsprylar jämfört med slit-och-släng-produkter.
Hållbarhet: Återanvändning är bra för miljön!
Individualitet: Om du köper begagnat ser inte du, ditt barn och ditt hem ut som alla andras.
Sälj igen! Om du köper begagnat smart har du ofta möjlighet att sälja vidare igen till samma pris, vilket innebär att du kommit undan utan att egentligen ha betalat något alls!

Tips när du köper begagnade babyprylar

Kolla skicket: Visst slitage är naturligt när man köper begagnat, men innan köpet ska du försäkra dig om att allt fungerar och är komplett. Man ska aldrig köpa eller sälja vidare ett babyskydd som varit utsatt för en olycka.
Fokusera på kvalitet: Begagnade prylar med bra kvalitet har ofta ett längre liv än slit-och-släng-prylar.
Kolla priset: Jämför med vad produkten kostar som ny och vad andra säljer liknande prylar för. Att pruta är tillåtet, men ställ rimliga krav, både som säljare och köpare.

Metoden för analysen: Shpock har listat 20 produkter som de flesta föräldrar köper inför barnets födelse och den närmaste tiden därefter. För de nya produkterna har populära och vanliga varumärken använts. Dessa har därefter jämförts med snittpriset på motsvarande produkter på Shpock. Bara produkter som bedömts vara i gott skick har tagits med i beräkningen.


(12)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…