Annons
Annons


Så mycket spenderar svenskarna på semestern!

Vilka är de vanligaste utgifterna på semestern? Och vem spenderar egentligen mest? En stor europeisk undersökning har tagit fram svaren!


Spargris på stranden.

Hur mycket av din sparkassa går åt under semestern?

En stor europeisk undersökning genomförd av Ferratums Sommarbarometer 2015 visar att vi lägger mer pengar på vår semester i år jämfört med i fjol. Ungefär var tredje hushåll, 31 procent, uppger att de spenderar mer denna sommar.

Annons

Trots detta spenderar svenskarna en bit under genomsnittet i jämförelse med 16 övriga europeiska länder. I snitt lägger svenskarna 41 procent av sin disponibla månadsinkomst på semestern. Mätt i pengar innebär det 10 980 kronor.

– Värt att notera är att i länder med relativt sett lägre disponibel inkomst spenderar man väsentligt mer på sin semester överlag, säger Henrik Andersson på Ferratum.

Läs också: Äldre slösar mest på semestern!

Umgås för pengarna

I Estland och Lettlad är invånarna som mest slösaktiga. Där läggs i snitt 60 procent av den disponibla inkomsten på semestern. Duktigast på att hålla i slantarna är danskar och tyskar.

Vad är det då vi lägger pengar på? Jo, upplevelser, relationer och oss själva. Merparten av konsumtionen handlar om inrikesresor med familjen, som i snitt omfattar 17 procent av den disponibla inkomsten. Vi äter också gärna på restaurang, uppdaterar vår semestergarderob och fixar i vårt hem och vår trädgård.

Andel disponibel månadsinkomst som går till semesterkonsumtion:

Estland 60 %
Lettland 60 %
Bulgarien 57 %
Spanien 55 %
Litauen 55 %
Slovakien 54 %
Kroatien 52 %
Polen 50 %
Rumänien 50 %
Tjeckien 46 %
Sverige 41 %
Holland 35 %
Finland 34 %
Storbritannien 34 %
Tyskland 28 %
Danmark 27 %


Fördelning av konsumtion på olika aktiviteter:

Inrikesresor 17 %
Mat & nöjen 13 %
Sommarkläder 12 %
Hem & trädgård 12 %
Utrikesresor 11 %
Familjefester 10 %
Barnaktiviteter 6 %
Fritidsprylar 6 %
Kulturupplevelser 6 %
Fritidsnöjen 5 %
Sportevenemang 2 %


Läs också: Guide för en hållbar sommarsäsong!

Fotnot: Totalt 5 685 personer deltog i undersökningen i de 16 länderna. Respondenternas ålder varierade mellan 21 och 65 år. Disponibel inkomst för respektive land och köpkraft baseras på siffror från Världsbanken 2014.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…