Annons


Så odlar du egen ingefära hemma!

Ingefära går, trots dess exotiska ursprung, att odla i Sverige. När du väl planterat din egen ingefära kommer växten, om den sköts rätt, fortsätta ge dig färska rötter år efter år.


Som vi tidigare skrivit om har ingefära massvis med nyttiga egenskaper. Det stärker immunförsvaret, sänker blodtrycket och kan förebygga förkylningar. Dessutom är det enkelt att odla ingefära hemma!

Odla ingefära kräver att jorden är fuktig men inte blöt.

Ingefära är enkelt att odla, även i Sverige. Bild: IBL Bildbyrå

Så odlar du egen ingefära hemma

Eftersom ingefära inte tål frost får vi i Sverige plantera vår ingefära inomhus och sen flytta ut den till sommaren. Ingefäran är väldigt tacksam att odla i länder med lite solljus eftersom de, mirakulöst nog, växer fint på delvis eller helt skuggade platser.

Annons

Ingefära tar tio månader att odla, så om du vill ha din egen ingefära till nästa års förkylningstid är det snart dags för plantering.

När du ska plantera roten, välj en bred kruka med god dränering. Detta är nödvändigt eftersom ingefärans rötter växer på bredden och jorden den växer i får inte bli för fuktig.

Plantera ingefära

När du hittat den perfekta krukan är det dags att välja vilken ingefära du ska plantera. Det absolut bästa alternativet är att plantera fröer från en plantage eller en frökatalog för att säkert undvika bekämpningsmedel. Det går även att plantera en bit ingefära från livsmedelsaffären men problemet är att de kan vara så besprutade att de inte börjar gro.

Om du bestämmer dig för att plantera en rot från affären så lägg den i vatten över natten för att få bort så mycket medel, som kan förhindra att roten börjar gro, som möjligt. Detta stimulerar även roten och gör den redo för plantering. Välj ljummet vatten för maximal effekt.

Ingefära med gröna skott. Skotten är ätbara och ger fragrans åt exempelvis sallader. Bild: IBL Bildbyrå

Rätt jord till ingefära

Eftersom roten kommer få sina egna rötter i krukan är det viktigt att den jord du väljer dränerar väl. Här bidrar även korrekt val av kruka till att göra ingefäran hemmastadd. Jorden måste även vara näringsrik, så om du har en kompost är det en bra idé att använda sig av den jorden. Har du ingen kompost så kan du köpa näringsämnen till jorden.

När du väl valt frö (eller rot), kruka och jord så är det dags för plantering. Efter att du blötlagt ingefäran över natten (för rötter) så fyller du krukan med jord och sticker ner roten eller fröet med de gröna skotten uppåt och täck med ca fem cm jord. Vattna väl.

Var ska man placera krukan?

Sätt krukan i ett rum med gott om solljus. Ingefära trivs egentligen bäst utan direkt solljus, men under vinterhalvåret är den mindre känslig. När sommaren kommer är det dock en bra idé att placera krukan utan direkt solljus.

Placera krukan i solljus och se till så att jorden är fuktig. Bild: IBL Bildbyrå

Ta hand om ingefäran

Ingefäran vill ha det fuktigt, inte blött. Därför ska man vattna den ofta, men vara återhållsam med mängden vatten. Man kasn exempelvis använda en sprayflaska för att bara fukta jorden. Att fortsätta ge ingefäran näring är också en bra idé, så om du har en kompost: tveka inte. Ingefäran är en långsamt växande planta men efter några veckor kommer du börja se vackra gröna blad sticka upp. Dessa doftar och smakar fantastiskt, prova att klippa ett par blad över en sallad.

Skördetid

Tekniskt sett behöver du aldrig skörda din ingefära helt, utan du kan bevara den växande i en cykel. Efter att du sett de första bladen ovanför jorden får du vänta tre – fyra månader, men sen kan du börja ta små bitar ingefära. Om du flyttar jorden på kanterna av krukan och hittar de rötter som ligger längst ”ut” så kan du skära av det du vill ha och lägga tillbaka jorden. Efter åtta – tio månader är roten helt färdigväxt och du kan ta bort jorden, skära av de delar du vill ha, och plantera om resten direkt.

Om du fortsätter ta hand om din ingefära så här så finns det inget slut på din ingefärsodling.

Källor: MittKök, Craftsy.com

Läs också: 9 fantastiska fördelar med att äta ingefära!

Ingefära och citron.

Ingefära – bästa kryddan för din hälsa!


(158)
(200)Annons


Annons

Laddar nästa sida…