Annons


Så ordnar du en proffsig vinprovning hemma – 6 tips!

Murriga höstkvällar är perfekta för att dra ihop ett gäng vänner och bara umgås. Varför inte göra kvällen lite extra festlig och ordna på en vinprovning? Här är alla tips du behöver!


Att ordna en vinprovning hemma är ett utmärkt sätt att umgås med vänner och bekanta, och samtidigt lära sig lite mer om olika viner. Vad kännetecknar olika druvor? Vad har färg och doft för betydelse? Och går det verkligen att urskilja smaker av skumbanan och ekfat i ett vin, som experterna påstår? Det är frågor som med fördel kan diskuteras med goda vänner över ett glas gott vin och många skratt.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Bild: IBL Bildbyrå

Men vad ska man då tänka på när det är dags att bjuda in till en egen vinprovning hemma? Här är några tips på hur du kan göra:

1. Förbered vinprovningen

Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

För en lyckad vinprovning krävs en del förberedelser. Till att börja med kan det vara svårt att veta vilka viner man ska välja. Då är det bra att på förhand bestämma ett tema för vinprovningen. Kanske ska ni bara prova viner från ett visst land, som Italien eller Frankrike, eller så bestämmer ni att vinerna ska vara inom en viss prisklass. Man kan också ha en vinprovning med uteslutande röda eller vita viner.

Onlineshoppen The Wine Company tipsar om att ta fram rena vinglas och placera dem på ett vitt underlag så ni verkligen kan se skillnad på de olika vinernas färgnyanser. Bra ljus är också viktigt. Papper och penna kan vara bra att ha, så ni kan anteckna era reflektioner och synpunkter.

Ställ också fram skålar eller glas att spotta ut vinet i, framför allt om ni ska prova flera viner. Se till att det finns vatten och bröd för gästerna – det är bra för att neutralisera smakerna i munnen efter varje smakprov.

2. Ta fram vinerna

På en vinprovning brukar man först smaka de lätta vinerna för att sedan övergå till de tyngre. The Wine Company tipsar om att prova vinerna i den här ordningen: vitt till rött, lätt till tungt, mjukt till strävt eller ungt till gammalt.

För att kunna känna smaker och dofter så bra som möjligt, ska man helst undvika att ta på parfym eller äta stark mat innan provningen.

3. Titta på färgen

Bild: IBL Bildbyrå

Dags att börja provningen! Det första steget är att ta en ordentlig titt på färgen – den kan ge en hel del ledtrådar om vinets egenskaper. Systembolaget skriver på sin hemsida om att färgen kan avslöja såväl druvsort som tillverkningsmetod och ålder på vinet.

Färgen på ett vitt vin kan exempelvis variera mellan exempelvis blekt gröngul till halm och gyllene. Är det röda vinet ljust kan de bero på att det är producerat på en druva med tunt skal som ger mindre färg. Be gärna deltagarna läsa på lite innan, så kan ni analysera tillsammans!

4. Dofta på vinet

Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Nu är det dags att dofta på vinet. Snurra på glaset för att frigöra aromer och känna doften tydligare. Försök hitta specifika dofter som fruktig, blommig och kryddig. Också doften avslöjar mycket om ett vins karaktär och genom att sniffa går det att urskilja om det är ungt, utvecklat eller moget.

Enligt Systembolaget doftar ett ungt vin ofta färsk frukt eller färska örter, medan ett moget vin kan dofta honung, torkad frukt, mogna äpplen eller valnöt.

5. Smaka på vinet

Bild: IBL Bildbyrå

Och så är det dags för eldprovet! För att kunna känna smaken ordentligt tipsar vinexperterna om att ta en rejäl klunk och rulla runt vinet i munnen. Dra försiktigt in lite luft genom vinet och andas sedan ut genom näsan för största möjliga smakupplevelse.

Försök nu att identifiera och sätta ord på vinets smak och textur – var det fylligt eller lätt? Torrt eller sött? Platt eller friskt?

6. Diskutera och sätt betyg

Bild: IBL Bildbyrå

Efter att alla har smakat på vinet är det dags för det roligaste – att diskutera och byta åsikter. Vilket helhetsintryck gjorde vinet på dig? Kanske delar du och dina vänner åsikt om vinet, eller så hade ni helt olika upplevelser.

I bästa fall kanske ni hittar ett nytt gemensamt favoritvin att njuta av under kommande middagar tillsammans!

Bra ord att svänga sig med på vinprovningen:

  • Torrt – viss sötma – sött
  • Hög fruktsyra eller friskt, i stället för surt
  • Kroppen känns lätt, medelfyllig eller fyllig
  • Lång eller kort eftersmak
  • Vinet är smakrikt
  • Klart eller grumligt (de allra flesta vita och röda viner är klara)
  • Mörkt eller ljust
  • Färgskala: blekt gröngul – halm – gyllene eller blåröd – röd – tegel.

Källa: Systembolaget

Läs också: Vad är veganskt vin?


(4)
(0)
Här finns ALLT du behöver till din matlagning!
Annons


Annons

Laddar nästa sida…