Annons
Annons


Så såg vi ut för 3 miljoner år sedan


När klev vi ner från träden och skilde oss från aporna? Hur kom det sig att vi och inte neandertalarna överlevde? Det är frågor som Kunskapskanalens nya serie En överlägsen art försöker svara på.
Serien sänds i tre delar med start fredag 3 december.

Annons

Människan har inte alltid sett ut som idag. Utvecklingen till vår nuvarande form har varit lång och detaljerna om vårt släkte har länge varit höljda i dunkel. Med arkeologins hjälp kan forskarna nu ge svar på många hittills obesvarade frågor.

I tre avsnitt får vi följa med till tre olika utgrävningsplatser där viktiga fynd har gjorts:
– I Etiopien hittades ett skelett av ett australopithecusafarensis-barn som levde i evolutionens gryning för 3,3 miljoner år sedan. Det är det hittills äldsta och bäst bevarade skelettet man någonsin hittat.
– I Kenya fann arkeologer skelett från den så kallade Turkana-pojken, ett exemplar av homo erectus som levde för 2 miljoner år sedan.
– I Spanien hittades en begravningsplats för homo heidelbergensis, föregångarna till neandertalarna.

Med hjälp av dessa utgrävningar har forskarna kunnat fylla i flera luckor i människans utveckling. Man har också nya teorier som leder till att klimatförändringar snarare har varit en drivkraft i evolutionen än en katastrof sett på lång sikt.

dödskallar på rad

Avsnitt 1.
Hur kom det sig att våra förfäder aporna klättrade ned ur träden och med tiden blev människor? I Afarsänkan i nordöstra Etiopien, letar forskarna efter svar. Här hittades vårt hittills äldsta ”människo”-skelett, mer än tre miljoner år gammalt. Här hittades också belägg för en teori att klimatförändringarna genom historien lett till en snabbare utveckling av oss människor.

Avsnitt 2.
I Kenya hittades ett två miljoner år gammalt skelett av en pojke av släktet homo erectus. Forskarna menar att de var mer lika aporna än oss men att de också verkar ha haft ett språk. Dessutom visar en mängd fynd på att de hade stor social förmåga och att de var skickliga hantverkare, eldtämjare och jägare. Alltså en av våra tidigaste mänskliga förfäder .

Avsnitt 3.
För 50 000 år sedan levde troligen fyra olika människoarter på samma gång. Neandertalarna hade levt längst och hade störst hjärnor. Ändå blev homo sapiens vinnarna. Nya rön visar på tidigare oanade kvaliteter hos våra konkurrenter men till slut blev det vår uppfinningsrikedom, symbolspråk och kultur som bidrog till att människan gick segrande ur striden.

En överlägsen art är producerad av PBS i USA.

Serien går att se i Play via Kunskapskanalen.se fram till sju dagar efter första sändning.

Seriestart: En överlägsen art, Kunskapskanalen fredag 3 december kl 20.00.


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…