Annons
Annons


Så sitter ditt husdjur säkert i bilen

När familjen ska iväg med bilen följer hunden eller katten ofta med. Men många vet inte vilka regler som gäller för säker transport av sällskapsdjur. Okunskapen kan straffa sig genom olyckor, böter eller fängelse.


Hund i bil

 

– Min uppfattning är att många förare har dålig koll på regler för transport av sällskapsdjur, och därför av okunskap eller slarv kan utsätta djuret för livsfara, säger Johan Beck-Friis, informationschef vid Sveriges Veterinärförbund och leg. veterinär.

Annons

Sällskapsdjur som inte sitter fastspända kastas runt i bilen vid häftiga inbromsningar. En schäferhund väger till exempel normalt sett 30 kilo. Vid en krock i 90 kilometer i timmen blir hundens vikt istället 3840 kilo. Det innebär stora risker för både djuret självt och människorna i bilen. För säker transport bör förare följa Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur.

– Hunden eller katten bör färdas i en fastsatt transportbur under bilfärden. Då sitter djuret tryggt. Det är också viktigt att placera buren så att du hela tiden har uppsikt över den.

Till hundar kan man även använda ett särskilt anpassat transportbälte.

Varje år dör ett antal sällskapsdjur av värmeslag efter att ha blivit lämnade i bilen på en solbelyst parkering. Varje år inträffar också olyckor till följd av att föraren vid en paus bundit fast hunden i koppel vid bilen och sedan kör iväg utan tanke på den fastbundna hunden.

Lämna inte ditt husdjur ensamt i bilen om det riskerar att utsättas för solbelysning eller om utetemperaturen är besvärande hög eller låg. Ska du resa långt är det viktigt att ta pauser, en hund ska till exempel rastas och få vatten minst var sjätte timme. Behöver du lämna hunden för en stund så se till att binda fast kopplet vid ett fast föremål – aldrig vid bilen.

Bilförare som bryter mot Djurskyddslagens transportföreskrifter för hundar riskerar böter eller fängelse upp till två år. Renault Försäkring tipsar därför om säker transport av husdjur i bil.

– Det är viktigt att våra kunder vet vilka regler som gäller för djur i bil. Då riskerar varken människa eller djur att råka illa ut, säger Sofia Bergfors, Renault Försäkring.

Tips för säker transport av djur i bil

– Använd transportbur som säkrats med hjälp av t ex spännband. Ta reda på vilka utrymmeskrav för bur som gäller för just din ras. Buren ska placeras så att djuret får skugga och ventilation.
– För hundar finns särskilt anpassat säkerhetsbälte. Följ tillverkarens rekommendationer när det gäller placering av bältet.
– Djur kan transporteras i bagageutrymmet om det är placerat under din uppsikt.
– Husdjuret får inte lämnas ensamt om temperaturen i lastutrymmet kan befaras överstiga + 25°C eller understiga -5°C.
– Planera in regelbundna pauser för rastning och utfodring på långresan.
– Vid transport ska hundar rastas och erbjudas vatten minst var sjätte timme och utfordras med högst 24 timmars intervall.
– Katter bör precis som hundar erbjudas vatten minst var sjätte timme och utfordras med högst 24 timmars intervall.
– Bind från säkerhetssynpunkt aldrig fast djuret vid bilen.

Källa: Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om transport av hundar, katter och andra levande djur, och veterinär Johan Beck-Friis

För mer information, kontakta Sofia Bergfors, Renault Försäkring, 031-345 68 82, 0768-932 923,  [email protected]

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…