Annons
Annons


Så ska man skära kött

Fel innebär segt och rätt innebär mört. Här är lätta regeln att komma ihåg när du skär kött.


MOT fibrerna, inte MED. Bild: IBL

Det spelar ingen roll hur mycket pengar du lagt på ett fint stycke kött om du hanterar det på fel sätt. Och en grundläggande sak att komma ihåg är på vilket håll köttet ska skäras.

Annons

Ska det vara längs med fibrerna eller rakt emot?

Det rätta svaret, som inte alltid är så lätt att memorera, är rakt emot.

Anledningen är enkel. Skär du köttet längs med fibrerna så håller biten ihop bättre. Det vill säga att den blir svårare att tugga. Segare, helt enkelt.

Skär du tvärs över blir fibrerna kortare och tuggmotståndet mindre.

Här en pedagogiskt tydlig genomgång från Svenskt Kött:

I ett exempel från Cook’s illustrated räknar redaktionen ut att en köttbit skuren längs med fibrerna ger fyra gånger högre tuggmotstånd än en bit skuren mot fibrerna. I det exemplet användes både flankstek och en ”lite finare” Strip loin stek.

Fynda i vår butik: Högkvalitativa knivar från Fiskars

Grönsakskniven är perfekt till att skära frukt och grönsaker och den franska kockkniven är en traditionell kökskniv med brett blad som lämpar sig för att t ex hacka rotfrukter eller skära kött.

Läs också: Så får du saftigare köttbullar!

saftigare köttbullar


(12)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…