Annons
Annons


Så sköter du dina rosor

Så här sköter du rosorna för att de ska hålla länge!


Foto: Interflora

Foto: Interflora

En ros av hög kvalitet kan stå och sprida sin skönhet länge om den vårdas rätt. Så här tar du hand om din rosbukett på bästa sätt:

Snitta alltid om rosorna innan du sätter dem i vatten. Använd en ren och vass kniv och snitta diagonalt utan att klämma ihop stjälken.
Använd en ren vas – rosor är känsliga för bakterier. Sätt rosorna i varmt vatten och se till att inga blad eller bladdelar hamnar i vattnet. Har du fått snittblomsnäring av din florist häller du i den.
Fyll på vattnet en gång om dagen.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Krukrosor är populära att ge bort och kan med rätt omvårdnad bli en långvarig glädjespridare på balkongen såväl som i rabatten:

Plantera om! 10 cm extra i diameter är en bra tumregel. Genom att plantera om rosen i en större kruka med blomjord stannar fukten kvar bättre. Samtidigt får rosen en chans att växa sig större; mer plats för rötter = större planta.
Krukrosen trivs bäst utomhus, på en terrass eller balkong. Står den utomhus blommar den fint ända in på hösten, och nya skott och knoppar kommer allteftersom.
Plantera ut efter säsong. Många krukrosor som säljs i handeln kan planteras ut i trädgården och sprida blomsterprakt år efter år. Plantera ut krukrosen i rabatten efter blomning, dock som senast i september för att den ska hinna rota sig innan frosten kommer. Använd lerhaltig rosjord, samma som används till trädgårdsrosor. Små rosplantor kan vara lite känsliga de första vintrarna så täck över plantan med löv inför vintern.

Källa: Interflora

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…