Annons


Så sköter man dunkuddar på rätt sätt

Sköter man om sina dunkuddar ordentligt håller de sig fräscha länge. Så här gör du för att tvätta dina dunkuddar.


Så här tvättar du dunkuddar:

Tvätta din dunkudde en till två gånger per år så håller den längre. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Dunkuddar kan vara hur sköna att sova på som helst, men med tiden gör alla döda hudceller och det svett vi producerar under natten sig påminda. Du vilar trots allt ditt huvud på din kudde varje natt och därför är det viktigt att ta hand om dina den på bästa sätt – då kan du också njuta av dem längre.

Annons

Det första att tänka på är att skaka och vädra din dunkudde, liksom ditt duntäcke, regelbundet. Men du behöver också tvätta din dunkudde ungefär en till två gånger per år. Däremellan kan du använda ett avtagbart kuddskydd som du kan tvätta oftare.

Tvättråd dunkudde

När du ska tvätta en dunkudde är det viktigt att kontrollera så att det inte är några hål eller revor i kudden. Att få tvättmaskinen full av dun står inte högst upp på önskelistan. När du har försäkrat dig om att kudden är hel och fin, är det bara att slänga in den i tvättmaskinen.

Använd sparsamt med tvättmedel när du tvättar din dunkudde. Bild: IBL Bildbyrå

Tvätta gärna två kluddar samtidigt, och använd sparsamt med tvättmedel – gärna den flytande varianten. Undvik sköljmedel när du tvätta din dunkudde.

De flesta dunkuddar tål en tvätt i 60 grader, men kontrollera alltid skötselråden på just din dunkudde innan du sätter i gång maskinen. Se till att centrifugera dunkuddarna ordentligt – du vill få ut så mycket vatten som möjligt innan det är dags för torktumling.

Torktumla alltid dunkudden

Alla dunkuddar – och duntäcken – behöver torktumlas efter tvätt. Ett tips är att slänga in några rena tennisbollar i torktumlaren och låta dem köra med under torktiden. Det finns också speciella torkbollar som är avsedda att användas i just torktumlaren. Oavsett vilka bollar du använder, hjälper de till att hålla dunkudden fluffig.

En dunkudde kan hålla i upp till tio år – om du sköter om den rätt. Bild: IBL Bildbyrå

Pausa gärna torktumlaren några gånger och ta ut och skaka dunkudden. På så vis hjälper du till att ytterligare fluffa till dunen och kan lösa upp klumpar för hand.

Att torka dunkuddar i torktumlare tar ofta längre tid än att torka en vanlig mängd kläder. Om du tycker att dunkudden har en unken lukt när du tar ut den ur torktumlaren kan du med fördel placera den i solljus några timmar.

När ska man byta ut dunkudden?

Men oavsett hur väl du tar hand om din dunkudde, kommer det alltid en tidpunkt då det är dags att skiljas åt. Hur vet man då att det är dags att köpa en ny dunkudde?

Ett tips är att vika kudden dubbel. Om det inte ”hoppar” tillbaka till sin ursprungliga form på en gång, kan det vara dags att planera en shoppingtur. Dunkuddar håller i upp till tio år – om du tar hand om dem väl.

Läs också: 5 smarta knep som gör det snabbare att tvätta!

Källa: Good Housekeeping, Hemtex


(5)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…