Annons
Annons


Så skyddar du din mobiltelefon!


Norton släpper idag nya siffror om Européers mobilbeteenden, som visar hur högt vi värderar våra mobila enheter utan att skydda dem. Enligt undersökningen förvarar vi stora delar av våra privat-, arbets- och sociala liv i mobiltelefoner och surfplattor, varför nästan hälften (43 procent) av de tillfrågade uppger att de aldrig skulle ge upp sin enhet. Mer än var tredje (35 procent) vuxen uppger dessutom att mobiltelefonen är en av de två saker de skulle ta med sig hemifrån om deras hem började brinna.

Annons

75 % av svenskarna uppger att de förvarar och hämtar känslig information på sina mobila enheter. Nästan var femte använder dessutom mobilen för betalningar eller för näthandel. Trots detta och det faktum att tre av tio svenskar har blivit av med en mobil enhet genom förlust eller stöld, är det fortfarande 25 procent som inte lösenkodsskyddar sin mobila enhet.

Per Hellqvists är säkerhetsexpert på Norton och här ger han sina fem bästa tips för att hålla mobilen eller surfplattan säker:

1. Skydda din mobil och surfplatta

Internetbrottslingar är ständigt på jakt efter nya mobila enheter att utnyttja. Se till att din nya mobiltelefon alltid är skyddad med pinkod, försäkrad och att du har skydd mot elak kod och phishing installerat. Det finns dessutom skydd som gör att du kan fjärrlåsa enheten och radera alla personuppgifter om den skulle bli stulen. Se även till att alltid ha senaste versionen av ditt säkershetsprogram eller appar installerade.

2. Ladda ner dina applikationer från säkra app-affärer och näthandla endast från säkra webbsidor

Du kan enkelt se om en sida är säker utifrån hänglåsikonen i webbläsarens adressfält, att ”HTTPS” finns med i hemsidans webbadress samt att adressfältet är grönmarkerat. Läs även igenom rättigheterna som en app begär innan du laddar ner den till din enhet och kontrollera att utgivaren är densamma för betal- som för gratisversionen.

3. Var smart med dina lösenord

Precis som med datorer gäller att använda lösenord som är svåra att lista ut och som innehåller en kombination tecken. Använd olika lösenord för varje konto och app och ändra dem regelbundet för att skydda dina övriga konton ifall något av dem skulle hackas. Undvik att ”spara lösenord” som alternativ på dina enheter. Det finns dessutom kostnadsfria lösenordsverktyg som tryggt kan hjälpa dig att komma ihåg dina lösenord när du har fler.

4. Klicka inte på länkar i sms från personer du inte känner

Var även försiktig med att ringa eller sms:a tillbaka till betalnummer som du kan ha fått skickade till dig.

5. Kontrollera mobil, kreditkort och kontoutdrag regelbundet för att upptäcka eventuella bedrägerier

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…