Annons


Så skyddar du ditt barn i solen – 3 viktiga saker att tänka på

Förr såg rekommendationerna annorlunda ut, men idag vet vi vikten av att skydda små barn från solens strålar. Här är tre saker att tänka på när det gäller solskydd och barn.


Dagarna när vi såg lekande, halvnakna och oskyddade barn vid strandkanten under gassande sol är förbi. Numera är vi medvetna om hur viktigt det är att skydda såväl små som stora från skadliga solstrålar.

Annons

– Det är lättare för barn att bränna sig, eftersom deras hud ännu inte är färdigutvecklad, säger Maria Matsson på Aco, som arbetar med lagstiftning för bland annat kosmetiska produkter och läkemedel, däribland solskydd.

Kläder är det bästa skyddet mot en stark sol.

Hon berättar att problemet om barn bränner sig inte bara är tillfälligt. Eftersom solskador är något man bygger upp över tid är risken större att de som bränner sig vid ung ålder hinner utveckla problem som brännskador till slut kan ge.

– Ju längre man kan skjuta på att bränna sig, desto bättre.

Här är Marias bästa råd för hur du skyddar ditt barn i solen:

1. Skydda med kläder

Täckande kläder är första linjens solskydd och solkräm är ett bra komplement. Det här gäller även vuxna.

2. Undvik direkt solljus

Små barn under ett år ska inte vara i direkt solljus överhuvudtaget, då varken hud eller pigment är färdigutvecklat.

– Vid den åldern är inte solkräm tillräckligt och barn bör hållas i skuggan. I ett varmare klimat, vid exempelvis Medelhavet eller Asien, behöver de också smörjas fast de är i skuggan, säger Maria.

– Skydda med heltäckande kläder och smörj ansikte, händer och de ställen där kläderna inte täcker.

För äldre barn bör du se till att de vistas i en miljö där de kan söka skugga och det kan även vara bra att ta in dem mitt på dagen när solen är som starkast, alternativt se till att hålla dem skuggan.

4. Smörj in

Solskyddsprodukter för barn och vuxna innehåller ungefär samma typ av skydd, för barn är det dock särskilt viktigt att välja extra vatten- och sandresistenta produkter för att underlätta lek.

– Barnprodukter bör vara utan färgämnen och parfym. Det finns också andra ämnen som barn kan reagera på, men som vuxna inte är känsliga för, som bör undvikas i solkrämer för barn. För de allra minsta barnen är produkter med enbart partikelfilter ett bra alternativ, säger Maria.

Har du inget solskydd för barn och det står mellan att smörja barnet med solskydd för vuxna eller inget solskydd alls ska du så klart smörja ditt barn med solskyddet för vuxna.

– Barn ska dock i första hand skyddas med kläder och skugga.

Text: Mikaela Råberg


(0)
(0)Annons

 • Tommy

  Visst är det farligt med _för mycket_ sol och särskilt för barn. Men jag tycker artikeln är väldigt överdriven. Det är inte så att ozonlagret har försvunnit helt de senaste åren.
  Om nu ”solbränna” är så farligt, varför finns det då *solbruna* barn? Om barn solar med försiktighet och måtta så är det ju hälsosamt. Eller ska alla se ut som albiner? Experterna är ense om att solen BÅDE kan vara skadlig som nyttig. Den ger oss energi och näring och en solbrun hud är snarare att eftersträva än att frukta.
  Ha koll på din hudtyp.
  Att rent konkret bara basunera ut att barnen måste smörjas in och särskilt pälsas på låter mer skadligt än att låta barnen vara ute som de själva vill. Påklädda som avklädda. Jag hävdar att det är deras rätt att inte behöva ha kläder på sig. Eller finns det nån agenda med att få folk att ta på barnen kläder, annat än nåt som har med solstrålar att göra…?
  Som sagt, ”sola med förstånd” och skaffa dig kunskap. Men att vara så där överdrivet försiktig missgynnar barnen lika mycket, menar jag, än att låta dem springa näck utomhus. Det är ju en del av barndomen!
  Finns inga larm från forskare, återigen, som säger att solen plötsligt blivit rena dödsfällan.
  Det är en sak att vara försiktig och en sak att gå till överdrift. Kunskap och sunt förnuft går före dessa som slår på stora trumman om sånt här.


Annons

Laddar nästa sida…