Annons


Så stoppar du ficktjuven!

Antalet fickstölder i Sverige har ökat med hela 33 procent de senaste fem åren. Stölderna genomförs både av ensamma gärningsmän och av ligor. Ficktjuven slår till när du har uppmärksamheten på annat håll och ingen går säker.


Ficktjuvar

Ficktjuvarna slår till när deras offer har uppmärksamheten på annat håll.

Fick- och väskstölder sker oftast på platser där det rör sig mycket folk. Tjuven är i första hand ute efter pengar, kontokort, mobiltelefoner, datorer eller surfplattor, men även klockor och andra smycken.

Mobilsurf en fälla

Vem som helst kan drabbas, och tjuvarna slår till när du har uppmärksamheten på annat håll.

Annons

-Man väljer vem man ska gå på utifrån hur ouppmärksamma de verkar vara, menar en källa som tidigare varit aktiv ficktjuv.

Turister, personer som verkar stressade, personer som har barn att hålla koll på, folk som är försjunkna i sin mobil eller äldre brukar vara dem man går på i första hand.

Råkar spilla

Många gånger agerar ficktjuvarna tillsammans för att dra uppmärksamheten från den som är utvald till exempel genom att den ena frågar om vägen på en karta, stöter till eller råka spilla på någon samtidigt som dennes kumpan genomför själva stölden.

Så kan du skydda dig

-Många tänker att ”det händer inte mig” och har väldig dålig koll på sina saker, säger Lotta Mauritzson, rådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen, och ger följande tips för att försvåra för tjuven:

  • Lägg inte ifrån dig värdeföremål när du sitter på ett café eller liknande (t ex mobiltelefonen på bordet)
  • Ha uppsikt över väskor och bagage. Häng inte handväskan på stolsryggen.
  • Lämna aldrig en resväska utan uppsikt t ex i en hotellfoajé, på tåget eller på flygplatsen
  • Bär alltid handväskan stängd och med öppningen mot kroppen eller bär plånbok och mobil i stängd innerficka
  • Om något händer, någon tappar något, spiller på dig eller krockar med dig – var extra uppmärksam på dina värdesaker.
  • Det är också viktigt att ta varningar om fickstölder på allvar och vara extra vaksam, t ex på flygplatser och i varuhus.(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…