Annons
Annons


Så undviker du huvudlöss

Varje år i samband med skolstarten ökar spridningen av huvudlöss. Apoteket ser att de stora försäljningsmånaderna är augusti och september för medel att bekämpa de blodsugande objudna gästerna i hårbotten.


luskamning

Var uppmärksam om det börjar klia i hårbotten.

Som förälder till barn i skolåldern innebär lusangrepp ett tidsödande och tålamodskrävande arbete att bekämpa lössen. Det finns risk att smittas på nytt efter en behandling. Därför att det viktigt att fortsätta hålla koll på hårbotten och informera sin omgivning om angreppen.

Annons

– Det finns väldigt mycket löss och de sprids mer så snart skolor och förskolor startar. Det är viktigt att vara uppmärksam på om barnen kliar sig mycket i hårbotten och genast kontrollera hårbotten. Behandla och kamma så snart lössen upptäcks. Idag behöver man inte vara orolig för resistens och de produkter som finns fungerar bra, säger Kim Søhult Larsen som är specialiserad på blodsugande insekter.

Råd för att undvika och behandla mot löss

Gå igenom håret och leta efter löss minst en gång i veckan. Använd en luskam. Kamma systematiskt igenom håret, gärna vått hår med balsam om håret är trassligt.
Om du hittar löss använd ett lusbekämpningsmedel och en luskam. På Apoteket finns olika preparat att välja beroende på beredningsform (till exempel schampo, lösning), behandlingstid och personens ålder.
Informera omgående skola, dagis, vänner och familj om angreppet så att andra drabbade kan behandlas direkt.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…