Annons


Så undviker du vägglöss!

Det senaste året har fallen av vägglös ökat med 30 procent i de nordiska länderna, och aldrig har fallen varit så många som nu. Den största boven visar sig vara svenskarna och nordbornas frekventa resande då många resenärer får med sig vägglössen hem från semestern.


I Sverige har man sett en extrem ökning av vägglöss de senaste 3 åren. En stor bov i dramat är vägglössen som följer med hem från semestern utomlands. Enligt Jonas Westgaard, teknisk chef på företaget Rentokil som är specialister på vägglusbekämpning, är det viktigt att tänka på vägglöss när man reser. Det finns vissa åtgärder man kan vidta under och efter resan för att minska risken för att få med sig ohyran hem.

Annons

”Det är viktigt att komma ihåg att vägglöss inte har någonting med hygien att göra. De finns i allt från lyxhotell till budgethotell och även i alla länder. Till exempel är New York en stad där man ser många fall av vägglöss”, säger Jonas Westgaard.

Det är primärt runt människors sovutrymmen som vägglössen befinner sig. De kan komma in i väldigt små hål och sprickor och boa in sig i till exempel sängar, madrasser, vägguttag, böcker, sprickor i väggen, tapeten eller lister. Vägglöss lever på blod och kan suga upp till 7 gången sin egen vikt. De sprider sig väldigt snabbt och är väldigt obehagliga att ha i sitt boende.

Jonas tips på hur man undviker vägglöss på semestern:

• Undvik att lägga kläder och bagage under sängen.

• Var vaksam med böcker i sängen då vägglössen kan sätta sig i bokryggen.

• Var extra noggrann med egna kuddar och gosedjur.

• Är du i ett varmt land kan du lägga resväskan i en svart sopsäck i solen, värmen som utvecklas dödar vägglössen.

• När du kommer hem ställ ut din väska och packa upp kläderna utomhus, tvätta dem därefter i 60 grader.


(13)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…