Annons
Annons


Baka, baka saffranskaka!

Sagolikt saftiga rutor med mandelmassa, saffran och russin!


Sagolikt saftiga rutor med mandelmassa, safrran och russin!

ca 25 rutor
Tid: ca 40 min

6 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl socker
125 g smör
1 ägg + 1 ägg till pensling
2 dl mjölk
1 påse saffran, 1/2 g
1 dl russin

Fyllning:
1 tsk malen kardemumma
150 g riven mandelmassa
100 g smör
1/2 dl socker
50–75 g mandelspån
ev pärlsocker

Annons

1. Blanda mjöl med bakpulver och socker. Tillsätt smöret och finfördela detta i mjölet. Vispa samman ägg, mjölk, saffranslösning (se tips) och tillsätt mjölblandningen med russinen. Arbeta snabbt samman till en deg.
2. Klicka ut degen jämnt på en bakpappersklädd liten långpanna, 20×30 cm. Pensla med uppvispat ägg. Rör samman ingredienserna till fyllningen utom mandel och pärlsocker. Fördela den lätt över degen, strö över mandel och ev pärlsocker.
3. Grädda kakan i 200°, 20–25 min. Låt svalna och skär i rutor.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson


(97)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…