Annons
Annons


Saftiga semlor!


Fettisdagen står för dörren och vi har laddat upp med de här godingarna!

Fettisdagen står för dörren och vi har laddat upp med de här godingarna!

ca 40 bullar
Tid: ca 40 min + 1 tim jäsning

3/4 pkt jäst
ca 100 g smör
5 dl mjölk
1 1/4 dl vit sirap
2 krm salt
ca 2 tsk kardemumma
13–14 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ägg till pensling

Annons

1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken i smöret, låt allt bli ca 37°. Lös upp jästen med lite av degvätskan, tillsätt resterande degvätska och sirap, salt och kardemumma.
2. Blanda bakpulvret med halva mängden mjöl, tillsätt detta lite i taget tills det blir en smidig men ganska lös deg. Häll sedan i resten av mjölet efter hand. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
3. Ta upp degen och arbeta lätt samman.
4.Dela degen i mindre bitar och trilla ut bullar som sätts på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min.
5. Pensla bullarna noga med uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 250° i 6–7 min. Låt svalna.

Gilla Allas.se på Facebook

Mandelmassefyllning
10–12 semlor

150–175 g mandelmassa
1 fint riven bittermandel
ca 3 msk mjölk eller grädde

Garnering:
3–4 dl vispgrädde florsocker

1. Skär av lock och gröp ur ca 1 tsk inkråm ur varje och blanda med mandelmassa, riven bittermandel och mjölk till bredbar massa.
2. Bred fyllningen på bullarna, vispa grädden och spritsa eller klicka över fyllningen. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson

 


(22)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…