Annons
Annons


Sagolik nyårsmeny!


Kronärtskockssoppa med löjrom blir en lyxig start.

Kronärtskockssoppa med löjrom blir en lyxig start.

Fira in det nya året med vår finfina meny! Underbart len soppa till förrätt, välkryddad oxfilé som varmrätt och en fantastisk marängskapelse till dessert – här bjuder vi på tre suveränt läckra rätter med lite extra lyxkänsla. Gott nytt år önskar vi på Allas!

Annons

Recepten är beräknade till 4 port.

Kronärtskockssoppa med löjrom
(Obs! Soppan räcker till mer än 4 förrättsport)
Tid: ca 35 min

1 liten gul lök
2 burkar kronärtskocksbottnar à 390 g (spara 1 dl spad)
smör till stekning
salt, vitpeppar
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten + 1 dl spad från skockorna
1/2–1 msk kalvfond
4 dl gräddmjölk, ca 50/50
1 liten burk löjrom
1 påse riven västerbottensost

Garnering:
färsk timjan

1. Hacka löken. Låt skockorna rinna av väl, skär i mindre bitar.
2. Fräs allt i smör, krydda. Häll på vin, vatten, spad och fond. Låt puttra ihop under lock i 10 min.
3. Tillsätt gräddmjölken och låt puttra ytterl ett par min. Mixa soppan slät. Smaka av med kryddor. Späd ev med vin eller buljong.
4. Lägg små högar av ost på bakpappersklädd plåt. Sätt in i 225°, 5–8 min. 5. Servera soppan het med löjrom och ostflarn. Garnera med timjan.

 

Välkryddad oxfilé med timjanpotatis.

Välkryddad oxfilé med timjanpotatis och vitlökssås.

Pepparfilé med timjanpotatis
Tid: ca 1 tim

ca 600 g oxfilé (gärna mittbit)
salt
smör till stekning

Till pensling:
1 msk rosépeppar
1 tsk vardera av svartpeppar och grönpeppar
2 msk smält smör
1 msk honung

Timjanpotatis:
1 kg delikatesspotatis
olivolja
flingsalt, svartpeppar
1/2 kruka färsk timjan

Sås:
2 dl crème fraiche
80 g färskost med vitlökssmak (Boursin)
1 tsk vardera av fransk och svensk senap
1 knippe hackad persilja
salt, peppar

Till servering:
lättkokta sugar snaps
sallad
ev några brynta kantareller

1. Salta och bryn filén runtom. Ugnstek i 125° till en innertemp på ca 55°. Ta ut och rulla in i folie.
2. Skrubba potatisen, dela stora, och lägg på bakpappersklädd plåt. Ringla över oljal. Strö över salt, peppar och timjan. Ugnsstek i 225°, 25–30 min.
3. Blanda såsen och låt mogna i kyl.
4. Krossa kryddorna till pensling grovt i en mortel. Vid servering: Blanda smöret med honung. Pensla filén och rulla den i kryddorna. Värm i 150° till en innertemp på 58°. Låt vila övertäckt en stund, skiva upp. Servera med sugar snaps, sallad och kantareller.

 

Marängpyramid med lemon curd - en dessert som imponerar!

En dessert som imponerar! Marängpyramid med lemon curd.

Marängpyramid
Tid: Beredning: ca 15 min. Maränger: ca 1 tim + torktid

Maränger:
3 äggvitor
2 dl socker guld- och silverfärgat sockerströssel

Lemon curd-sås:
1 1/2 dl lemon curd 1 dl rysk yoghurt

3 dl vispgrädde

Garnering:
små chokladlinser eller hyvlad vit choklad
ev 2 klyftor citron

1. Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vattenbad till ett hårt, blankt skum.
2. Spritsa eller klicka ut på bakpappersklädd plåt. Obs! Till portionspyramider gör man minimaränger! Strö över strössel. Grädda i 125° ca 45 min. Låt torka på eftervärme med ugnen på glänt. Grädda minimaränger kortare tid.
3. Blanda lemon curd med yoghurt. Vispa grädden och häll den i en spritspåse.
4. Varva maränger (Obs! Alla går inte åt!), spritsad grädde och lite sås på portionsfat eller ett större. Ringla över såsen. Garnera med chokladlinser och ev citron. Servera genast!

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson, Erik Karlsson


(6)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…