Annons


10 saker du ALLTID ska ha i bilen på vintern

När kylan slår till är det bra att vara förberedd. Här ger vi dig en checklista på 10 saker du alltid bör ha i bilen!


Saker man bör ha i bilen

Viktigt att känna till – glöm inte nummer 6!

Snötäckta vägar och slask hör tyvärr vintern till och även om det är vackert att titta på är det inte alltid optimalt när vi ska ut med bilen. Vissa saker är viktigare än andra att alltid ha i bagageluckan. Här listar vi 10 saker som du kommer tacka dig själv för att ha packat med dig.

Annons

10 saker du ALLTID ska ha i bilen på vintern:

1. Vinterdäck
Enligt lagen är det tvång på att ha vinterdäck från 1 december fram till 31 mars när det är vinterväglag. Transportstyrelsen definierar vinterväglag som att det finns snö, snömodd, is eller frost på någon del av vägen.

Gilla Allas.se på Facebook

2. Spolarvätska med etanol
Glöm inte att blanda etanol i spolarvätskan. Det gör att du kan spola igenom systemet utan risk för att det fryser.

3. Isskrapa och snöborste
Det säger sig själv att det är jätteviktigt att kunna se ordentligt genom rutorna. En snöborste är också bra att ha om du vill kunna sopa bort snö från bilrutorna.

Läs också: Så blir du av med is på bilrutan utan att skrapa!

4. Snöskyffel
Är det riktigt mycket snö kan du behöva skotta dig loss kring hjulen. Då är en mindre snöskyffel oerhört bra att ha till hands.

5. Påse med sand
Grus eller sand är nästintill oumbärligt om du kör fast eller har svårt att komma loss. Häll lite sand vid hjulen så blir det betydligt enklare. Ha en påse redo i bilen.

6. Reflexväst
Reflexvästen kan rädda ditt liv! Ha alltid en liggande i bilen och ta den på dig om du lämnar fordonet vid vägkanten.

7. Mobilladdare
Slipp våndan med att sitta fast i trafiken med en urladdad mobiltelefon. Investera i en så kallad powerbank, en portabel mobilladdare, så är du säker på att alltid kunna tanka batteriet och ringa om det behövs.

Läs också: Så får du batteriet i telefonen att hålla längre!

8. Grundutrustning
Startkablar, bogserlina, varningstriangel och en första hjälpen-väska borde ligga i bilen året runt, men i synnerhet under vintern. Kolla att allting finns.

9. Extravantar och mössa
Ha gärna ett par grövre handskar med i bilen utöver dina vanliga vantar. De kan komma väl till pass om du behöver ge dig i kast med ett grovjobb som att röja snö – eller putta på bilen.

10. Gott om tid
Du vet det egentligen, det TAR längre tid att köra när det är dåligt väglag. Ge dig själv gott om tid att ta dig dit du ska och var extra uppmärksam i trafiken när det är halt.

Läs också: 10 bilar från förr vi aldrig glömmer!

bilder-pa-gamla-bilar

Text: Malin Perlheden/Allers
Foto: Shutterstock


(63)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…