Annons
Annons


Säljsekten – de jobbar tills de stupar!


Sandra är en av många unga som jobbat under säljhetsen. Foto: SVT

En ung kvinna som arbetar på företaget The Phone House faller plötsligt ihop medvetslös och slår huvudet i ett stengolv. Hon har stått och försökt sälja abonnemang till mobiltelefoner i tio timmar utan rast.

Annons

Vad får en ung människa att arbeta tills hon stupar? Reportern, Johan Ripås, med dold kamera tar jobbet som knäcker unga människor på löpande band. Varför accepterar de 10-12 timmars arbetsdag, utskällningar och dåligt betalt? Och hur vågar rikstäckande ”The Phone House” utnyttja ungdomar så hänsynslöst att kritikerna drar paralleller till en religiös sekt?

Söker unga
– De söker unga människor som de tror kan lyckas att sälja. Men det är också viktigt att dessa människor bryts ner och bara tänker på att vara företaget till lags. Det är precis som i religiösa sekter, säger sektologen Karl-Erik Nylund.

Tjäna stora pengar
I Dokument inifrån: Säljsekten, tar ”Benjamin” jobb som säljare på The Phone House. Han arbetar med dold kamera och möter en värld full av löften om att tjäna de riktigt stora pengarna. En värld där vinnarna hyllas på scen och förlorarna ständigt lever under hot om att få sparken.

Söndag 27 februari fortsätter Dokument inifrån granskningen av de ungas arbetsmarknad. I programmet Generation utanför berättar reportern Erik Sandberg om gratisjobb, otrygghet och dåliga arbetsmiljöer samtidigt som myten om de lata ungdomarna odlas.

Dokument Inifrån: Säljsekten, söndag 20 feb, kl 20.00, svt2


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…