Annons
Annons


Sällskapsresan – Sveriges mest sedda biofilm!

1980 hade Lasse Åbergs film Sällskapsresan biopremiär. Filmen om Stig-Helmer blev en jättehit och är den svenska film som lockat flest till biograferna - över två miljoner såg filmen på bio och ikväll kan den ses i tv.


Sällskapsresan. Sven Melander och Roland Jansson. Foto: SF/TV4

Sällskapsresan. Sven Melander och Roland Jansson. Foto: SF/TV4

Stig-Helmer Olsson (Lasse Åberg) ska åka i väg på sin första utlandssemester till Kanarieöarna. För att komma över sin flygskräck går han till doktor Levanders klinik för att få hjälp.

Smugglare

Doktor Levander (Magnus Härenstam) ska precis köpa hus på Kanarieöarna och ser en chans att smuggla ut pengarna till köpet med en ovetande Stig-Helmers hjälp.

Annons

På planet hamnar Stig-Helmer bredvid norrmannen Ole Bramserud (Jon Skolmen) och de två får även dela hotellrum. På plats träffar de tjejerna Siv (Kim Anderzon) och Majsan (Lottie Ejebrant) samt det nygifta paret Storch.

En galen vecka

Doktor Levander dyker också upp och han försöker göra allt för att komma åt sina pengar. Det udda gänget får en galen julvecka i staden Nueva Estocolmo där både vänskap och kärlek uppstår. Filmen blev också ett genombrott för journalisten Sven Melander som komiker.

Gilla Allas.se på Facebook

Filmen blev en jättesuccé och har sedan premiären 1980 setts av drygt två miljoner biobesökare. Med det ligger den fortfarande etta på den svenska biotoppen!

Läs också: Alla klassiska citat från Sällskapsresan

Blev teaterpjäs

Förutom att filmen hittills fått fem uppföljare genom åren, har det även satts upp en pjäs på Nöjesteatern i Malmö baserad på den första filmen.

Svensk Fem-i-topp på bio:

  1. Sällskapsresan – 2 039 000 besökare
  2. Att angöra en brygga – 1 956 000
  3. En man som heter Ove – 1 656 000
  4. Emil i Lönneberga – 1 653 000
  5. Ronja Rövardotter – 1 646 000

Sällskapsresan: Tisdag 27 december, kl 21.30 i TV4.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…