Annons
Annons


Äntligen blommar vaniljen

Natten till 8 juni slog den äkta vaniljen i Botaniskas Växthus ut i blom. Det var nästan 10 år sedan den senast blommade. Vill du se den är det bråttom, blommorna varar bara i 10 timmar. Det finns ett par knoppar men inom ett par dagar är det över!


vaniljblomma

Fredag och lördag kan du se den sällsynta vaniljen blomma.

Vanilla planifolia, är ursprungligen inhemsk i sydöstra Mexiko, Centralamerika och Antillerna i Karibien. I Guatemala har frukten använts till smaksättning av kakao sedan flera tusen år. För européerna blev vaniljen känd under 1500-talet.

Annons

Blommorna, som handpollineras, slår ut tidigt under morgonen och är mottagliga för pollen under åtta timmar, följande dag vissnar den. De skördas  omogna, mörkt gröna och endast svagt gula i spetsen. Tiden för skörd är mycket viktig för slutproduktens kvalitet.

Gilla Allas.se på Facebook

Doften och aromen från vaniljen beror till största delen av vanillinet, vilken bildas under jäsningen. Samtidigt bildas flera andra ämnen, bland annat en kraftigt aromatisk ester, vilket gör den äkta vaniljen vida överlägsen det syntetiskt framställda vanillinet.

Var: Göteborgs Botaniska Trädgård

När: Enligt Botaniska blommar den fredag 10 juni och troligen lördag 11 juni.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…