Annons
Annons


Salt – ännu en ”fett och kolesterol-myt”


Vi har alla hört hur skadligt salt är, hur det höjer blodtrycket och orsakar hjärtproblem. Det är både falskt – och sant!

För lite salt är faktiskt riktigt skadligt – och kan även höja blodtrycket. Med sommarens värmeböljor är det många som lider i onödan på grund av saltbrist. Man blir utmattad av saltbrist.

Annons

I en studie år 2001 följde forskare 3681 personer från fem europeiska länder i åtta år. Slutsatsen var: ”Lägre natriumutsöndring var associerat med högre CVD (kardiovaskulär) mortalitet.” Studien publicerades i anrika Journal of American Medical Association.

Salt ökar inte trycket
En annan studie som publicerades redan 2008 följde under åtta år personer från fem länder och tre kontinenter, och fick samma resultat. Men den verkliga spiken i kistan på varningar om högt saltintag är förmodligen slutsatsen från National Health and Nutrition Examination Survey vars undersökningar styrs av regeringen: under de sista 30 åren har de funnit ut att diet med högt saltintag inte är associerat med ökat blodtryck.

I själva verket är det så att om man har för lite mineraler, däribland natrium, så kan det resultera i för högt blodtryck. Och studier har visat att diet med lågt saltintag kan öka risken för hjärtattacker med 400 procent.

Lagom är bäst
Men absolut, om man redan har högt blodtryck, så skall man inte experimentera med ökat saltintag (bordssalt). Ökat saltintag gör att vätskan kvarhålls i kroppen (för att späda ut saltkoncentrationen) vilket gör att blodtrycket höjs temporärt – tills dess att saltet och vattnet utsöndras av njurarna genom urinen. Men för andra med lagom eller lågt blodtryck, är alltså salt i lagom mängd ofarligt.


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…