Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Man försökte döda en katt – åtalas nu i domstol

20 okt, 2021 
AvLukas Ernryd
Katten som hittades i huset av den nya husägaren visade sig vara misskött.
En svårt skadad katt hittades på en skogsväg i Hofors kommun. Spåren ledde till en man som erkände att han försökte ha ihjäl den. Tyvärr avled katthonan senare av sina skador.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I början av året hittade en privatperson en sargad katt i skogen i Hofors kommun som ligger mellan Borlänge och Gävle.

Upphittaren agerade rådigt och körde den först till veterinär och vidare till djursjukhuset i Falun. Väl där förstod man snabbt att katten hade så svåra skador att hennes liv inte gick att rädda. Bland annat konstaterades våld mot kattens huvud.

Katthonan agerade förvirrat, käken var inte stabil och tänder hade lossnat. Även huden var frätskadad, till synes av urin.

Via Facebook efterlystes kattens ägare. Då hörde en person av sig som sa sig veta vem det kunde vara.

Katten övergavs

Personen berättade att hen nyligen hade köpt ett hus av en man. Efter övertagandet av fastigheten hade katten lämnats kvar av den förra ägaren. Det var tydligt att katten hade lämnats vind för våg. Fastigheten var fullt med både katturin och kattavföring.

Katten fick avlivas på grund av sina svåra skador.
Veterinär konstaterade att katten hade fått slag mot huvudet.

Den nya husägaren försökte mata katten under några dagar utan större framgång. Den hade ett nervöst beteende och ville inte närma sig. En kontakt togs med förra husets ägare om att hämta katten.

Annons

En tid avtalades när de nya husägarna inte var hemma. Katten placerades i sovrummet innan huset lämnades.

Det var då försöket att döda katten ägde rum. Den förra husägaren hade nämligen inte till avsikt att hämta den. Istället hämtade han ett tungt verktyg och trängde in den i ett hörn. Sedan slog han katten två gånger i huvudet. Detta har han uppgett i polisförhör.

Katten blev då livlös och lades i en påse. Efteråt ska han ha kört ut den till ett grustag och slängt ut katten, som då ännu levde. Det ska sedan ha gått några dagar innan den hittades på skogsvägen.

Som skäl till avlivningsförsöket har mannen uppgett att katten var "odräglig" eftersom den gjorde sina behov inomhus. Han hade haft den i några år och hoppades att husets nya ägare skulle ta över katten, men när så inte skedde bestämde han sig för att ha ihjäl den.

Erkände djurplågeri

I polisförhör ska mannen ha erkänt djurplågeri, enligt Arbetarbladet som var först med att skriva om händelsen.

Mannen är nu åtalad för djurplågeri på grund av slagen som ledde till lidandet. Straffet för djurplågeri är böter eller fängelse i upp till två år.

Se också: Så förstår du din katt –4 humör att känna igen

Så förstår du din katt: 4 humör att känna igenBrand logo
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen
Annons