Annons


Sandra, 42: Nu slipper jag 
skämmas för min hy

Sandras svåra eksem gjorde att hon kände sig 
obekväm ute bland folk. När kortisonsalvor inte längre hjälpte fanns räddningen 
i en hälsokostbutik. 
Vinbär och havtorn har gjort 
underverk med huden.


Sandra har fått tillbaka självförtroendet sedan hon fått ordning på sina eksem med hjälp av kosttillskott.

Hon hade torra, röda fläckar som fjällade och kliade oerhört. De satte sig runt kanten mellan håret och huden, ofta i om rådet vid öronen.
När började det?
– På grund av kriget flyttade jag från den kroatiska kusten, ett milt och soligt klimat, till Serbien med ett klimat som liknar det svenska – med fler fuktiga och kalla dagar. Mina besvär kom i mitten av 90-
talet. Först var de inte så allvarliga och jag fick dem att försvinna med naturörter.
Hur påverkades ditt liv?
– När jag kom till Sverige 2001 blev det värre. Speciellt när jag började jobba som tandsköterska. Fuktig luft, tandläkarborr som sprutade vatten och luftkonditionering fick det att eskalera. Plus stressen efter en tuff arbetsdag – ansiktet var en katastrof. Jag skämdes och försökte dölja utslagen så gott jag kunde ute bland folk. Jag sökte på nätet och dia gnosticerade själv mina besvär som mjälleksem. En hudläkare kom fram till samma sak. Jag fick rådet att använda Mildison, en kortisonsalva, och det hjälpte ett tag. Men senare kunde jag inte klara mig på bara det utan fick utskrivet en starkare kortisonsalva och ett schampo med steroider. Men allt blev till och med värre – då skulle jag få ännu starkare steroider och kortison …

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Och så kom vändpunkten…

Kosttillskott med svarta vinbär hjälpte Sandra.

– Jag var desperat och kände att detta inte kunde vara rätt. Min man, som är mitt stöd i livet, ville förstås hjälpa mig. Av en slump gick han in i en hälsokostbutik och frågade efter naturprodukter som kunde hjälpa och då kom vi i kontakt med Q for Skins produkter. Äntligen hittade jag en lösning på mina problem. Jag tog svartvinbärskapslar för insidan, ett schampo med svarta vinbär för hårbotten, ansiktsvatten och en reparerande ansiktskräm och så en havtornsolja som extra skydd för problematiska områden.
När jag blev bättre kände jag mig lycklig och utstrålade ett större självförtroende!

Hur mår du i dag?
– Jag har använt produkterna i fyra år och är fortfarande lika nöjd. Då och då under vintern behöver jag öka dosen något. I dag är min hud så slät och fin som den kan bli!

Fuktig luft, tandläkarborr som sprutade vatten, luftkonditionering och stress fick problemen med eksem att eskalera.

Sandra Rajacic
Ålder: 42 år.
Familj: Man och 
två pojkar, 11 och 14 år.
Bor i: Göteborg.
Jobbar som: 
Tandsköterska.

Mjälleksem – seborroiskt eksem
• Drabbar cirka fem procent av befolkningen. 
Vanligare hos män än hos kvinnor.
• Kan bildas i till exempel hårbotten, 
då huden blir röd och fjällande, vilket kan klia.

• Man vet inte exakt vad orsaken är, men det kan bero på att kroppen reagerar på en jästsvamp som finns på huden och i hårbotten hos vuxna. Stress kan förvärra eksemen.

Källa: Vårdguiden

Av Agata Garpenlind

Foto: Frederic Lindroth, Shutterstock


(14)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…