Annons
Annons


Sänk blodtrycket på egen hand – 10 naturliga tips!

Många har högt blodtryck utan att veta om det. I det långa loppet innebär dock högt blodtryck ökad risk för bland annat hjärtattack och stroke.


högt blodtryck

Förhöjt blodtryck kan drabba både unga och gamla. Men det går att sänka trycket – på naturlig väg!

Vill du prova att sänka blodtrycket på egen hand – utan medicin – har tidningen Prevention listat 10 naturliga sätt.

Här är deras tips:

1. Promenera
Motion ökar hjärtats förmåga att transportera syre, så att det inte behöver jobba lika hårt för att pumpa blod. Raska promenader har visat sig sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck.

Annons

2. Andas djupt
Långsam andning och meditativa metoder som yoga och qigong minskar stresshormonerna i kroppen – hormoner som ökar blodtrycket.

Gilla Allas.se på Facebook

3. Ät kalium
Kalium brukar rekommenderas vid högt blodtryck – så försök öka ditt kaliumintag. Bananer, russin, sötpotatis, tomater, bönor, melon och ärtor innehåller mycket kalium.

4. Njut av mörk choklad
Mörk choklad innehåller flavonoler som gör blodkärlen mer elastiska. Men ät chokladen med måtta.

5. Drick med måtta
En liten mängd alkohol varje dag har visat sig leda till sänkt blodtryck – men det rör sig om små mängder. För mycket alkohol har bara negativa effekter.

6. Satsa på koffeinfritt
Koffein kan höja blodtrycket genom att det leder till att blodkärlen drar ihop sig. Koffeinet förhöjer även effekten av stress.

7. Drick te
Många gröna ört-téer innehåller hibiskus, som i studier visat sig leda till sänkt blodtryck. Teer gjorda på hibiskus går under namnet Karkade.

8. Gå hem i tid
Att jobba övertid minskar möjligheten att motionera och leva hälsosamt. En studie visar att den som sitter på kontoret mer än 41 timmar varje vecka riskerar att få förhöjt blodtryck.

9. Slappna av med musik
Om du har svårt att slappna av på egen hand kan rätt typ av musik hjälpa dig att sänka blodtrycket, visar en studie. De som lyssnade på klassisk eller annan lugn musik 30 minuter dagligen sänkte sitt blodtryck rejält i studien.

10. Ta ett tillskott
En sammanställning av 12 studier visade att tillskott av Coenzym Q-10 kan sänka blodtrycket. Coenzym Q-10 är en antioxidant som finns naturligt i kroppen, men även i feta livsmedel som vegetabiliska oljor, feta fiskar, kött och nötter.

 


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…