Annons
Annons


Sanna Nielsen: Hoppas på sjunde gången gillt!


sanna nielsen reportage

Sanna Nielsen har inte bråttom att bli mamma

JAG VÄNTAR PÅ ATT JOAKIM SKA FRIA

Hennes tre syskon har fått totalt sju barn och själv fyller Sanna Nielsen 30 i år. Men någon panik att bli mamma känner hon ändå inte ännu. Fast det skulle inte göra något om sambon Joakim friade…

Annons

AV JOAKIM LÖWING

FOTO: PETER ERICSSON, MAGNUS LIAM KARLSSON/SVT OCH ALLOVER PRESS

Med tanke på att Sanna Nielsen släppte sin första singel ”Till en fågel” redan 1996 och har deltagit i Melodifestivalen sex gånger kan man tro att hon är en artist någonstans i medelåldern. Men trots att Sanna varit med så pass länge är hon inte äldre än 29 år.
– Jag har ju varit med i branschen länge och ser det som en stor fördel att jag kom fram så ung. Det är mycket större konkurrens i dag och svårare att slå igenom, inte minst när skivförsäljningen är så dålig. Det krävs att man promotar sig själv stenhårt, menar hon.
Möttes på scen
Risken att hamna i någon ålderskris tror Sanna är ytterst liten.
– Jag mår jättebra och är väldigt lycklig. Har varit vuxen länge, men tycker fortfarande att jag är ganska barnslig. Och jag försöker att akta mig för att sätta upp olika mål att hinna med vid olika åldrar. Det orsakar bara en massa onödig stress och press.
Därför känner hon ingen panik över att inte ha fått några egna barn än – precis som hennes tre syskon och många vänner.
– Ju äldre man blir, desto högre krav ställer man på sig själv. Ibland behöver man bara vara, ta det lugnt. Att njuta av stunden och inte se för långt framåt hela tiden. Men visst vill jag gärna bilda familj någon gång, det vore fantastiskt. Att bli mamma ska man inte ta för givet. Min inställning är att barn inte är något man skaffar, utan får.
Sanna träffade sin sambo Joakim Ramsell för snart sex år sedan, då han började spela gitarr i hennes band.
– Först blev vi vänner och sedan tillsammans. En anledning till att det fungerar så bra är nog att vi lärde känna varandra som yrkesmänniskor först. Vi vågar trampa varandra rejält på tårna. Båda är totalt raka – det måste man vara om det ska bli bra.

Joakim Ramsell började spela gitarr i Sannas band

Joakim Ramsell började spela gitarr i Sannas band. Nu är de ett par.

Sanna berättar att de är så gulliga mot varandra i privatlivet att det inte stör med lite konflikter i jobbet. Det kanske tvärtom är positivt i stället.
Att hoppa mellan arbetet och det privata är aldrig några problem.
– Nej, vi är så vana och vet ju inget annat. Så har det varit hela tiden i vårt förhållande. Vi turnerar både med bandet och gör olika gig bara vi två.
Lagar god mat
I hemmet är Sanna och Joakim väldigt jämställda. De delar upp hushållssysslorna – även om Joakim är den som lagar överlägset mest mat.
– Jag är bättre på att sitta vid köksbordet med ett glas vin och sköta snacket när han grejar vid spisen, haha. Ibland placerar han mig där för att hålla sällskap. Jag älskar Joakims pasta och kreolska gryta med en massa olika spännande ingredienser.
Sanna tar hellre hand om dammsugningen.
– Jag gillar inte alls att damma, det känns som att man kan göra hur mycket som helst utan att det knappt märks. Dammsugningen ger mer resultat och det är också en sorts terapi, då finns tid att rensa tankarna.
Ett stort intresse som de liksom musiken också delar är inredning.
– Vi gillar båda att gå i butiker och köpa möbler och prylar till hemmet ihop. Jag vill ha det luftigt och stilrent, inte för mycket småsaker. En blandning mellan nytt och gammalt, Joakim har kommit in med en lite mer robust stil. Det blev en bra mix i vår lägenhet.
Att få trä på något på vänster ringfinger har Sanna inget emot…
– Jag kan absolut tänka mig att fria, men jag tror att Joakim helst vill göra det. Det är inte så att jag har någon speciell dröm om hur mitt bröllop ska se ut, fast det vore väldigt roligt. Samma sak gäller här som med barn, jag känner ingen panik.
Ung debutant
Som liten sjöng hon jämt. När kompisarna var i stallet hos hästarna härmade Sanna sin idol Céline Dion framför spegeln i flickrummet. Redan som sjuåring deltog hon i sin första talangtävling i Olofström i Blekinge.
– Jag sjöng låten ”Kvällens sista dans” och blev fyra. Efter det fick mina föräldrar skjutsa runt mig till alla talangjakter vi hittade. När jag var tio år vann jag första gången med ”Can you feel the love tonight”.
Kompbandet spelade in henne och skickade kassettbandet till dansbandsprofilen Bert Månson – som blev imponerad av sångrösten och hon fick sjunga in hans låt ”Till en fågel”.
– Ungefär samtidigt fick jag uppträda på scenen hemma i Bromölla där programledaren Ragnar Dahlberg var konferencier. Han bjöd in mig till sitt tv-program ”Café Norrköping” och jag var tvungen att fråga om det verkligen var sant. Det var det.
Blott elva år gammal klättrade Sanna upp till första plats på Svensktoppen – den yngsta någonsin som legat etta i det klassiska radioprogrammet.
– Jag gick rakt in på andra plats på Svensktoppen, telefonsamtalet den 18 maj 1996 är mitt mest minnesvärda hittills. När jag lyfte på luren sa en röst: ”Hej, det är Kent Finell. Jag vill bara gratulera till att du har kommit på andra plats i Svensktoppen.” Det samtalet förändrade mitt liv.
Samma höst släppte hon sitt debutalbum ”Silvertoner”. Men föräldrarna var hela tiden noga med att inte pressa henne och att låta henne vara barn med allt vad det innebär.
– Mamma och pappa var tydliga med att skolan alltid skulle gå först. Musiken var enbart glädje, jag fick göra det jag älskade allra mest – att sjunga. Det var aldrig så att delar av barndomen försvann. Jag uppträdde bara när jag ville, det var inget tvång. Väldigt skönt att kunna skynda långsamt på det sättet. Även skivbolaget var fantastiskt.
Måste ha kontroll
Sedan dess har Sanna gett ut ytterligare sju plattor och alltså deltagit i Melodifestivalen sex gånger. Den bästa placeringen hittills är tvåa med ”Empty room” 2008.
– Man kan lugnt säga att den låten blev mitt stora genombrott för den stora massan. Jag fick en enorm kärlek och tog mig till en helt ny plattform som artist. Efteråt fick jag en betydligt bredare publik, vilket givetvis var otroligt skoj.
För dem som vill tippa är ett råd att plocka med Sanna i finalen – dit har hon nämligen nått med samtliga sina bidrag. Ett betyg som slår högt och säger ganska mycket om hennes popularitet.
– Melodifestivalen är verkligen en härlig folkfest där man går in som i en jättebubbla. För egen del får jag väl hoppas på sjunde gången gillt, det skulle vara underbart kul att gå hela vägen och vinna. ”Undo” är en riktigt bra ballad som jag fått, vacker och kraftfull. Den har lite samma tema som ”Empty room”, men det finns lite mer hopp i texten och är en annan typ av låt.
Upphovsmännen är Fredrik Kempe, David Kreuger och Hamed ”K-One” Pirouzpanah. För egen del är Sanna inte inblandad i skrivandet – även om hon annars på senare tid vill ha mer kontroll på sina produktioner.
– Jag har hållit på i 17 år nu och är ju mitt eget varumärke någonstans, då måste jag ta hand om det. Jag vill kunna fortsätta hur många år som helst till och då måste jag ha kontroll. Sedan kan jag släppa in andra kockar också, men inte för många. Den största skillnaden är väl att jag gett mig fasen på att vara med i hela processen – från att skissen skrivs till att produktionen är klar.
En överraskning
När Sanna fyller 30 år i november är chansen stor att hon är ute på sin 14:e julturné på raken sedan 2001.
– Det är ju ganska långt kvar till dess, så jag har ingen aning om vad jag ska göra på födelsedagen. Både en fest eller resa när tiden finns låter lockande. Jag älskar överraskningar. När jag fyllde 25 år dök plötsligt mamma och pappa upp på mitt hotellrum efter en spelning. De hade åkt bil hela vägen från Skåne till Umeå. Då kan ni räkna med att jag blev väldigt paff och glad samtidigt.
Kanske får hon anledning att fira lite extra i år – efter att ha vunnit Melodifestivalen för första gången i karriären…

Här är Sanna
Född: 27 november 1984 på BB i Kristianstad. Uppvuxen i Edenryd, utanför Bromölla.
Familj: Sambon Joakim Ramsell, mamma, pappa, tre syskon och sju syskonbarn.
Bor: Lägenhet i Årsta, Stockholm.
Yrke: Sångerska.
Intressen: Musik, inredning, familj, umgås med vänner, film, ut och gå i skogen.
Bästa egenskap: Glad och positiv.
Sämsta egenskap: Stressar upp mig för mycket över att komma för sent.
Största fobin: Mörkrädd.
Tyngsta lasten: Älskar choklad, även om det inte är så att jag frossar i det.
Värsta hushållssysslan: Damma.
Aktuell: Deltar i Melodifestivalens andra deltävling i Linköping den 8 februari med balladen ”Undo”.

Sanna Nielsen i Melodifestivalen
2001 – Trea med ”I går, i dag”.
2003 – Femma med ”Hela världen för mig”.
2005 – Åtta med ”Du och jag mot världen” (duett med Fredrik Kempe).
2007 – Sjua med ”Vågar du, vågar jag”.
2008 – Tvåa med ”Empty room”.
2011 – Fyra med ”I’m in love”.

Melodifestivalen startfält

Vi tävlar i Melodifestivalens deltävling 2 Linköping 8 februari:
”Efter solsken” med Panetoz
”Glow” med Manda
”I am somebody” med Pink Pistols
”Love trigger” med JEM
”När änglarna går hem” med Martin Stenmarck
”Set yourself free” med Little Great Things
”Hallelujah” med The Refreshments
”Undo” med Sanna Nielsen


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…