Annons
Annons


Sarah Dawn Finer är årets julvärd


Sångerskan, skådespelaren och artisten Sarah Dawn Finer är årets julvärd, dessutom den yngsta genom tiderna. Hennes önskan är att sprida ljus och värme till de som behöver det som mest på julafton.

Annons

Sarah Dawn Finer vill upprätthålla traditionerna men samtidigt vara nyskapande för de som inte firar jul. Och hon utlovar mycket julmusik.

Juletid = njutetid
– Julen för mig betyder ett lugn efter en hektisk tid och att få tid med mina nära och kära. Att få reflektera över året och samla ihop sig inför nästa. Att helt enkelt få göra ingenting och bara njuta.

Gilla Allas.se på Facebook

Sarah Dawn Finer är van att jobba på dagar och tider då de flesta andra är lediga, men att jobba på självaste julafton har hon inte gjort förut. De har spenderats tillsammans med familjen.

– Men jag har haft 30 jular med dom, så en 31:a jul med svenska folket känns som en bra kompensation.

Mångkulturella rötter
Sarah är uppvuxen i en familj med amerikanska, engelska och svenska jultraditioner. Det är också en familj med judiska, ateistiska, kristna och muslimska medlemmar, vilket gjort att de har hittat sitt eget sätt att fira jul på. Platsen kan också variera; Sverige med utländska familjemedlemmar ett år, New York ett annat och London med släkten där ibland. Årets uppdrag ser hon som en stor ära.

Tredje året på rad
– För två år sen sände SVT min Julkonsert med Winterland på julafton, året efter gästade jag Kalle Moraeus när han var julvärd och i år får jag axla rollen själv. Det känns stort att få vara i SVT tre år i rad på julafton. Riktigt häftigt.

Barnskådis
Sarah Dawn Finer är född 1981 i Stockholm. Familjen är stor med bland andra mamma, pappa, bror Rennie och syster Zoie. 1988 började hon som barnskådespelare i tv-serien Maskrosbarn på SVT och 1994 fick hon en roll i tv-serien Bert och hon har även en roll i kommande filmen Kärlek deluxe. Hon blev 2008 Guldmasknominerad för sin roll i Jekyll & Hyde.

Sarah har sjungit duetter med Moneybrother, Peter Jöback, Patrik Isaksson och Salem Al Fakir och turnerat med Jonas Gardell, Björn Skifs och Putte Wickman.

Melodifestivalen
Hennes första fullängdsalbum, A finer Dawn, gavs ut 2007 med musik som hon skrivit själv. Sarah har släppt fyra album och alla har sålt guld. Hon tävlade i Melodifestivalen 2007 och 2009, var den svenska jurygruppens ordförande i ESC 2009 och var en av tre programledare för Melodifestivalen 2012.

 Tidigare julvärdar:

 • 1959-1971: Bengt Feldreich
 • 1972-2002: Arne Weise
 • 2003: Lotta Bromé
 • 2004: Ernst Kirchsteiger
 • 2005: Blossom Tainton
 • 2006: Ingvar Oldsberg
 • 2007: Anne Lundberg
 • 2008: Lasse Kronér
 • 2009: Lisbeth Åkerman
 • 2010: André Pops
 • 2011: Kalle Moraeus

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…