Annons
Annons


Sarah Sjöströms föräldrar: Hon funderade på att lägga av med simningen

Sveriges OS-hjälte Sarah Sjöström hyllades när hon kom hem från OS i Rio med tre medaljer - ett guld, ett silver och ett brons. Men det fanns en tid när hon tyckte simning var tråkigt och bara fick en brödlimpa i pris... I det här reportaget, som publicerades strax före OS, berättar Sarahs föräldrar Jenny och Göran om sin älskade dotter.


Sarah Sjöströms föräldrar Jenny och Göran.

Sarah Sjöströms föräldrar Jenny och Göran.

Jenny och Göran Sjöström är på plats i Rio

Vår lilla flicka är Sveriges största OS-hopp

Sarah Sjöström var bara 14 år när hon vann EM. Året därpå blev hon världsmästare och sedan dess har hon skördat enorma framgångar i simbassänger jorden runt. Hemma i Handen sitter en mamma och en pappa i stolt beundran.

AV JOAKIM LÖWING FOTO: PETER ERICSSON OCH PENTAPHOTO

Annons

Mellan 5 och 21 augusti pågår OS i Rio de Janeiro, Brasilien – världens största idrottstävling.
Trots att Sarah Sjöström bara är 23 år är det hennes tredje olympiska spel. Efter att ha blivit den yngsta världs- eller europamästaren någonsin i en olympisk gren var simmarstjärnan med som 15-åring i OS i Peking 2008.
Sarah var bara 14 år då hon den 22 mars 2008 vann EM-guld på paradgrenen 100 meter fjäril vid de europeiska mästerskapen i Holland och slog svenska rekordet med tiden 58,38 sekunder.
Nu är hon uppe i ett 20-tal internationella guld i VM och EM – och utsågs i fjol till ”Årets simmare i Europa” av prestigefulla Swimming World Magazine, som första svensk någonsin.
Under VM i Ryssland förra sommaren satte hon nytt världsrekord på 100 meter fjäril med 55,64 sekunder och blev första svenska simmare att vinna två VM-guld i samma långbanemästerskap. Hon tog medalj i samtliga fyra individuella starter, samt ett i lagkapp – totalt två guld, två silver och ett brons. Fler medaljer än någon svensk tidigare vunnit under ett och samma VM.
Dessutom tilldelades hon 2015 års bragdguld hemma i Sverige – och röstades på Idrottsgalan i januari fram att vinna Jerringpriset för andra året i rad av svenska folket.

Hämta och lämna

Allt Sarah tar i verkar förvandlas till guld…
Mamma Jenny och pappa Göran visar stolt upp alla priser hon vunnit hemma i familjens hus i Handen, 10–15 minuter med bil från centrala Stockholm.

- Det är lite svårt att förstå att vårt barn är en av världens bästa simmare, säger Jenny och Göran.

– Det är lite svårt att förstå att vårt barn är en av världens bästa simmare, säger Jenny och Göran.

Sarah bor numera i en egen lägenhet i city tillsammans med pojkvännen Johan – men vill ha kvar alla pokaler, bucklor och medaljer i föräldrahemmet.
– För oss är Sarah bara Sarah – vår älskade dotter och familjemedlem. Det är lite svårt att förstå att hon är en av världens bästa simmare, berättar de.
Även Sarahs hund Nellie är oftast hos hennes föräldrar – tillsammans med deras hund Maximus.
– Sarah tränar två, tre pass varje dag och det är också en hel del resor. Därför är det bättre att Nellie mest är här. Men så fort Sarah har tid kommer hon gärna hit och hälsar på, säger Jenny.
Många som tävlar i en sport som simning börjar redan i väldigt unga år. Men Sarah var faktiskt elva år då hon lockades till träningen i Torvalla simhall.
– Vi hade precis flyttat från Hägersten till Handen då Sarah fick en ny tjejkompis som höll på med simning. Vi föräldrar hjälptes åt att skjutsa och hämta dem till och från träningen, berättar Göran.
Innan var Sarah inte särskilt intresserad av att hålla på med någon idrott, det var mest kompisarna som gällde då.
– Först tyckte hon att simning var tråkigt och funderade på att lägga av. Men de nya kompisarna i klubben Södertörn gjorde att hon ändå fortsatte. Vi försökte också peppa henne, även om valet förstås var hennes eget, säger mamma och pappa.

Tittar på sport

Sarah visade sig ha en extrem talang för sporten och gjorde snabbt enorma framsteg. Snart förflyttades träningen till Eriksdalsbadet i Stockholm, där hon fortfarande håller till.
– Vi fick höra av tränarna att hon hade rätt vattenläge. Och så var vi medvetna sedan tidigare om att hon har en riktig vinnarskalle. Spelade vi spel blev

Sarah som liten flicka.

Sarah som liten flicka.

Sarah galen om hon förlorade. Och när vi spelade minigolf fanns risken att klubban kunde gå av, haha. Hon ville vinna allt och jämt.
Varken Jenny eller Göran har sysslat med simning – och ingen annan idrott heller, mer än på motionsnivå.
– Däremot tycker vi båda mycket om att titta på sport. Jag har alltid gillat simning och friidrott, medan Göran är mer för fotboll, ishockey och skidor, säger Jenny.
Tidigt insåg de hur krävande simningen är – ofta med dubbla träningspass, före och efter skolan.
– Träningen är väldigt tuff både fysiskt och mentalt. Det gäller att ha ett starkt psyke för att orka nöta fram och tillbaka mellan kakelplattorna varje dag. Man måste kunna blockera bort mentala spärrar, menar Göran.
Redan året efter att Sarah började tog hon silver på junior-SM på 100 meter fjäril – och året därpå en sensationell tredjeplats på 100 meter fjäril i seniorernas världscup. Senare under 2006 kom första vinsten på samma sträcka i världscupen – då hon bara var 13 år!
2007 fortsatte framgångarna med guld i ungdoms-OS och 2008 EM-guld på 100 meter fjäril.
Efter den sistnämnda titeln gick allt i svindlande hastighet och plötsligt var Sarah uttagen i den svenska truppen till OS i Peking.
– Inte ens hennes tränare Carl Jenner fick plats att följa med, så hon fick åka utan honom. Vi gjorde allt vi kunde för att hitta en flygresa till Kina, men det var helt fullbokat. Därför fick vi följa henne på tv i stället, berättar Jenny.

Hejar på plats

Däremot visste föräldrarna i god tid att Sarah blev uttagen till OS i London fyra år senare – och hann skaffa biljetter.
– Det var en fantastisk upplevelse att följa ett OS på så nära håll. Men det var väldigt tråkigt att Sarah drabbades av en envis halsfluss före mästerskapet, det förstörde mycket för henne. Det räckte inte riktigt till någon medalj, utan blev som bäst en fjärdeplats på 100 meter fjäril, säger Göran.
Sjukdomar är svåra att gardera sig mot – och det är typiskt att drabbas precis före ett OS, som ju bara avgörs vart fjärde år.
– Vi får verkligen hoppas att hon slipper det den här gången och att hon får chansen att förbereda sig på ett betydligt bättre sätt. Sarah kommer att ha mycket press på sig och loppen i OS är oftast de tuffaste. Det är ju det största man kan vinna, menar hennes far.
Föräldrarna, lillebror Linus, samt Sarahs sambo Johan och hans mamma Birgitta ska åka till Rio för att heja fram på plats.
– Vi försöker att åka på stora mästerskap när det finns tid och möjlighet. Har bland annat varit i Rom, Barcelona och Budapest också. OS är en självklarhet, det är något alldeles speciellt, menar Jenny.
Gissa om de kommer att vara nervösa på läktarna…
– Sarah har ju aldrig tagit någon medalj i OS innan och det vore fantastiskt om hon lyckas den här gången. Det är otroligt spännande att följa loppen, knappt att man vågar titta ibland, skrattar hon.
Sarah kan livnära sig på simningen tack vare sponsorer och en del vinstpengar – men det är annars ingen sport man blir rik på precis.
– För dem som jobbar betalas inga traktamenten när man åker på resor för att tävla och vinstpengarna är inte särskilt stora heller. Viger du ditt liv åt simningen och satsar på hög elitnivå, men sällan eller aldrig vinner, lägger det inte precis grunden till en bra pension när man blir äldre, säger Göran.

Vann en limpa

Första gången Sarah vann ett lopp som elvaåring var priset en brödlimpa…
– Kanske inte det roligaste att få när man är i den åldern. Tur att priserna förändrats lite sedan dess, skrattar de.
För Jenny och Göran har det alltid varit givet att ställa upp och hjälpa dottern så mycket som möjligt i karriären – utan att för den skull trycka på för mycket.
Under fredagskvällen den 5 augusti är det dags för den stora invigningen på Estádio Jornalista Mário Filho – eller Maracanã som arenan kallas i folkmun.
Sedan drar den gigantiska festen igång – och mycket talar för att Sarah Sjöström blir en av de stora svenska partyfixarna.

Sarah om mamma och pappa:

sarah-sjostrom-siminng-os– Mamma och pappa har betytt enormt mycket för mig under alla år så jag har mycket dem att tacka för alla mina framgångar. De har skjutsat mig till träningar och tävlingar och alltid funnits där när jag behöver hjälp eller bara vill prata, berättar Sarah själv.
Hon fortsätter:
– I början när jag inte tyckte att simningen var så rolig peppade de mig på rätt sätt och fick mig att ge det chansen. Men de har aldrig pressat mig, utan alltid varit helt underbara i både med- och motgångar.

Sarah Sjöströms fantastiska meritlista

Lång bana: Fyra VM-guld, tre VM-silver, ett VM-brons, sju EM-guld, sex EM-silver, ett EM-brons.
Kort bana: Tre VM-guld, ett VM-silver, fem EM-guld, åtta EM-silver, ett EM-brons.
Utmärkelser: Jerringpriset 2015 och 2016, Bragdguldet 2015, Victoriastipendiet 2015.

Mamma och pappa Sjöström

Namn: Jenny och Göran.
Ålder: 44 och 48 år.
Familj: Barnen Tobias, 25, Sarah, 23, Ellinor, 20, och Linus, 9. Har också hundarna Maximus och Nellie (Sarahs hund).
Bor: Hus i Handen, Stockholm.
Yrken: Jenny är undersköterska och Göran är IT-konsult.

LÄS OCKSÅ


(32)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…