Annons
Annons


Säsong för godaste medicinen – äpplen!

Bättre minne, minskad risk för lungcancer och hjärt-kärlsjukdomar – det är bara några av äpplets alla positiva hälsoeffekter. Njut ett äpple – varje dag!


äpplen för allergiker

Ibland kan man verkligen fråga sig varför man gör som man gör. Som att köpa exotiska – och dyra – frukter som färdats över halva jordklotet när man har en så fantastisk inhemsk frukt som äpple. Världens godaste menar många. Klimatet här uppe hos oss i norr är nämligen perfekt för äpplen och gör dem aromatiska, saftiga och tunnskaliga – precis som ett äpple ska vara.

Annons

Om bara någon vecka börjar säsongen med de tidigaste sommaräpplena transparante blanche och astrakan. Sedan kommer alice och discovery tätt följda av aroma, james grieve och filippa i september–oktober. Flera av dessa bör ätas direkt medan vinteräpplen som belle de boskoop, ingrid marie och cox orange, som mognar i oktober–november, kan lagras länge.

Gilla Allas.se på Facebook

Under mer än halva året kan vi botanisera och njuta av mängder av svenska sorter, var och en med sin alldeles egna karaktär och smak. Ungefär som viner. Ett tips för den som brukar handla äpplen utan annan beteckning i affären än”Gröna äpplen” eller ”Röda äpplen” är därför att pröva lite olika sorter och jämföra – precis som vid en vinprovning – utseende, doft och smak.

Förbättrar minnet

Äpplen är inte bara goda, de är nyttiga också. Ja, inte bara allmänt nyttiga för att de innehåller vitaminer och mineraler. Nej, de är mer hälsosamma än så visar flera forskningsrapporter.

”An apple a day, keeps the doctor away” (Ett äpple om dagen håller doktorn borta), sa man förr. Och så rätt man hade. Ett par äpplen varje dag förbättrar minnesförmågan och kan också motverka och till och med förbättra vissa symtom vid alzheimer. En av orsakerna antas vara att äpple är så rikt på antioxidanter. En av dem, quercetin, har visat sig minska risken för dödlighet i hjärtsjukdom och lungcancer. Och en finsk studie som följde nio tusen män under tjugoåtta år kom fram till att den som äter mycket äpplen har lägre risk att drabbas av stroke. Det förklaras av det stora innehållet, främst i skalet, av fytokemikalierna fenoler och flavonoider, även det antioxidanter.

Antioxidanterna i äpplen tros också ligga bakom andra hälsoeffekter som att hämma tillväxten av cancerceller. I en polsk studie såg man att hos dem som äter mer än ett äpple om dagen halveras risken att få tarmcancer.

Äpplen är också rika på pektin, en löslig kostfiber som ger näring till de goda bakterierna i tarmen och håller magen i balans. Några äpplen per dag sänker det dåliga LDL-kolesterolet visar en EU-finansierad studie.

Av Eleanor Martinsdotter
Foto: Fotolia

 


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…