Annons
Annons


Odla läcker primör!

I år satsar Blomsterlandet på svenskodlad sparris från Lundasparris i Skåne och den finns i butik från vecka 21.


Odla enkelt din egen läckra sparris!

–Sparrisplantorna på Blomsterlandet är av sorten ‘Gijnlim’, en tidig, grön sort av mycket god kvalitet och som ger god avkastning, säger Martin Åberg inköpsanasvarig på Blomsterlandet.

Annons

Odlingsråd för grön sparris

Välj en öppen, varm och solig plats. Jorden ska vara väldränerad och sandrik. Består jordmånen av mer än ca 20 procent lera är det en fördel att blanda upp jorden med sand eller annan jordförbättring. Djupluckra marken så att rotsystemet kan utvecklas maximalt, gräv sedan en fåra med ett djup och en bredd på ca 20 cm vardera. Placera sparrisplantan med jordklump i botten av fåran. Täck med jord och jämna försiktigt till markytan.

Planteringsåret: Grundgödsla på våren före plantering med ca 0,5 kg fullgödselmedel (NPK) per 10 kvm som myllas ner lätt. Runt midsommar kan du gödsla med ytterligare 0,5 kg per 10 kvm. De följande åren gödlslar du direkt efter avslutad skörd och då med en större mängd – ca 1,5 kg NPK per 10 kvm.

Bevattning

Sparrisen behöver normalt sett inte vattnas om det inte är riktigt torrt under planteringsåret. Vattna då rejält en gång i stället för lite vid flera tillfällen.

Skörd

År 0 – Plantering
År 1 – Skörda i ca 1 vecka – om sparrisplantan vuxit bra under det första året. Sedan måste sparrisplantan växa till sig och lagra ner näring till rotsystemet till nästa års skörd.
År 2 – Skörd 3-4 veckor
År 3 – Skörd 5-6 veckor
År 4 – Och framåt – skörd fram till midsommar men aldrig längre.

Till sist för att få en lyckad sparrisodling måste man se till att hålla ogräset borta.
Tips! Enkelt och gott är det att äta sparris med lite smält smör, gärna smaksatt med citron. Extra gott blir det med  lite riven parmesan över.

Fakta

Sparris är en flerårig ört och samma planta kan ge skördas i cirka 10 år. Grön sparris har lite kraftigare smak och högre näringsinnehåll än vit sparris. Sparris är mycket näringsrik – K-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, folsyra, och många fler vitaminer och mineraler.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…