Annons
Annons


Se 70-årig våghals sätta världsrekord


luftballong

Även om Ivan Trifonov, 70,  redan nått pensionsåldern har österrikaren inga tankar på att det lugnt. Nu har han valt att fullborda en gammal dröm om att flyga luftballong ner under jorden och in i en grotta.

Annons

Ivan Trifonov fick idén från Jules Vernes roman ”Resan till jordens medelpunkt”. Valet av grotta hittade han dock inspiration till någon annanstans. 2004 blev Ivan Trifonov ögonvittne när landsmannen och våghalsen Felix Baumgartner genomförde ett så kallat basejump i Mametgrottan i kroatiska Obrovac.

Och nu har äntligen Ivan Trifanov fått sin dröm om att flyga ner i en grotta uppfylld. Grottan ligger i naturparken Velebit i den kroatiska staden Obrovac, är 206 meter djup och har ett 60 meter brett ingångshål.

”Detta var ett extremt svårt projekt att genomföra. Jag behövde helt rätt ballong, rätt väder och rätt stöd. Det var otroligt krävande, och jag tvivlar på att något liknande kommer göras någonsin igen” sa en exalterad Ivan Trifonov direkt efter sin flygning. Luftballongen togs fram speciellt för händelsen och var bland annat mycket mindre än normalt. Turen tog 25 min från start till landning, efter en kort mellanlandning på botten av grottan.

Ivan Trifonov är sedan tidigare fyra gånger världsrekordhållare i diverse discipliner med luftballong. Bland annat har han som första människa någonsin korsat både Sydpolen, Nordpolen och Medelhavet med luftballong.

Och nu blev han alltså först i världen med att flyga varmluftsballong i underjorden.

Se det spektakulära luftballong-åket här!

httpv://www.youtube.com/watch?v=b0RtZL06EbI


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…