Annons
Annons


Se upp – etiketten ljuger!


Det är starkare än du tror!

Vinproducenterna tillfogar medvetet en lägre alkoholhalt än vad flaskan innehåller. Det är inte många procent det handlar om, men nu kan vinälskare som drabbas av baksmälla efter vad de trodde var en måttlig mängd vin, skylla på andra än sig själva.

Annons

En studie av 129.000 flaskor vin från hela världen producerat över en 16-årsperiod, visar att många producenter ”systematiska” anger en lägre alkoholhalt på flaskans etikett.

Gilla Allas.se på Facebook

Drygt hälften starkare
American Association of Wine Economist fann att 57 procent av de testade vinerna var starkare än etiketten angav. Den genomsnittliga andelen alkohol i flaskorna var 13,6, medan genomsnittet på etiketten var 13,1 procent, skriver The Guardian.

Enligt Julian Alston, University of California, som lett studien, har flera vinproducenter erkänt att de medvetet angett en lägre alkoholhalt för att försöka göra vinet mer attraktiv för kunderna.

Systematiskt
– Vi har sett systematiska mönster av fel i våra tester. Dels en tendens att överdriva alkoholhalten i viner med en relativt låg alkoholhalt, dels en tendens att underskatta andelen alkohol i viner som har en relativt hög alkoholhalt, säger Julian Alston.

Enligt Julian Alston har vinproducenterna hållit sig innanför de gällande reglerna om felmarginalen när de satt alkoholhalten. Därmed kan heller inte personer som exempelvis dömts för rattfylleri komma undan genom att skylla på vinproducenterna.

Mer alkohol i flaskan
Analysen av 129.000 flaskor visade också att andelen alkohol i världen har ökat med nästan en procentenhet de senaste åren.

Från 1992 till 2006, genomsnittlig alkoholhalt i den testade flaskor vin från 12,6 procent. till 13,6.

Amerikanska viner är ofta en procentenhet högre än det europeiska viner och en halv procentenheter högre än den australiensiska.


(6)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…