Annons
Annons


Se upp med julbelysningen!

13 av 17 julbelysningar har elsäkerhetsbrister visar Elsäkerhetsverkets årliga undersökning av julprodukter. Köp från affärer där personalen vet vad de säljer, uppmanar myndigheten.


julbelysning ute

Kolla att julbelysningen utomhus är brandsäker. Foto: Shutterstock

Tusentals julslingor och andra elprodukter säljs i butikerna inför julen och varje år testar Elsäkerhetsverket hur det står till med elsäkerheten.

Förra året hade hälften av testade produkter anmärkningar av något slag och flera fick försäljningsförbud. I år har 17 julprodukter testats och myndigheten har hittat brister hos 13. Bara fyra var utan anmärkning och typen av fel i år är exempelvis att det saknas viss information i bruksanvisningen som skapar risk att sladdarna monteras på ett felaktigt sätt, samt att vatten kan tränga in under transformatorns hölje och att den kan spricka om den utsätts för mekanisk påfrestning.

Annons

– Det är viktigt att vara en medveten konsument då julbelysning ofta säljs tillfälligt i butiker som normalt inte säljer elprylar, säger Margareta Willbergh vid Elsäkerhetsverket.

Upplysta trädgårdstomtar

Det blir allt vanligare med upplysta figurer när man julpyntar både inomhus och i trädgården. Det kan vara allt från renar och tomtar till granar och pingviner. Ofta är det elprodukter som inbjuder barn till lek.

– Det finns en särskild standard för denna typ av produkter eftersom de inbjuder till lek. Den produkt som vi testat har för lång sladd. Inte en ”elfara” men strypningsrisk, säger Margareta Willbergh.

Årligt test ger resultat

Drygt hälften av de testade produkterna utgörs av utomhusprodukter som är köpta hos stora återförsäljare och tillverkade av kända varumärken. Ett av syftena med den särskilda marknadskontrollen vid jul är att se hur bra tillverkare, importörer och återförsäljare är på att följa de krav som finns.

–  Våra årliga tester av julbelysning ger ett visst resultat. De brister vi konstaterade förra året, ser vi inte i år. Förhoppningen är att tillverkare anstränger sig för att följa de regler som gäller och har en EG-försäkran, säger Margareta Willbergh.

LÄS OCKSÅ


(7)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…