Annons
Annons


Se var skåpet ska stå!

Nu tar allmogemöblerna plats på scenen! Välgjort, hållbart, mönstrat och färgstarkt är tydliga inredningstrender och precis vad som kännetecknar allmogemöblerna från 1700- och 1800-talen. Utställningen Rejält retro vill visa möblerna på ett nytt sätt och inspirera till att ta in dem i heminredningen igen.


Kista, 1834

Kista, Halland. Målad 1834. Målare okänd. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Allmogeskåp.

”Änglaskåp”, Skåne, 1851. Målare okänd.

 

Intresset för folkkonst eller allmogekonst, som gjordes av folk på landet för folk på landet, har länge varit ganska svalt inom auktionsvärlden. Mycket talar för att det håller på att förändras. Inom inredning är välgjort, hållbart, mönstrat och färgstarkt tydliga trender. Och allt detta finns hos allmogemöbelkonsten som blomstrade under 1700- och 1800-talen.

Annons

I utställningen Rejält retro – målade allmogemöbler 1750-1850 lyfter Nordiska museet fram samlingarnas vackraste exemplar, ett femtiotal möbler som alla varit någons stolthet.

Kistan, skrinet, skåpet och golvuret var statusmöbler i en välbärgad bondgård för 200 år sedan och är huvudpersoner i berättelsen.

Vad är allmogemöbler? Vad skiljer dem från andra möbler?

Under ungefär hundra år, från mitten av 1700-talet till mitten av 1800-talet, blomstrade allmogens möbelmåleri. Det typiska för dessa möbler är stiliserade mönster, starka färger som blymönjerött och pariserblått, att flera stilar blandas och att hela ytan fylls ut med dekoration. Allmogemålarnas ambition var att göra mönster, inte att avbilda verkligheten.

Golvur, Ångermanland

”Ångermanlandsbrud”, golvur, Ångermanland, 1820-1830-talet.

Statusmöbler då och nu

Vilka är dagens statusmöbler? En exklusiv soffa kanske? Danskt 50-tal eller modernisternas designikoner? I en välbärgad bondgård för 200 år sedan motsvarades de av kistan, skrinet, skåpet och golvuret.

Skåpet var den möbel som ett nygift par vanligtvis skaffade när de skulle sätta bo. Helst ett som stod på golvet, ett ståndskåp, med både hans och hennes initialer. Kistan hade den nygifta kvinnan med sig till det nya hemmet, fylld med dyrbara inredningstextilier. En möbel med gamla anor och högt symbolvärde. Skrinet hade ett symboliskt värde som förvaring för trolovningsgåvan – handskar, psalmbok och sjal. När kvinnan i vittnens närvaro tackat ja till skrinet var trolovningen klar och offentliggjord. Golvuret var precis som skåpet en modebetonad statusmöbel. Få använde det som klocka. Många urverk tillverkades i Mora och såldes över hela landet. Men själva möbeln, golvursfodralet, tillverkades lokalt.

Vad: Utställning Rejält retro – målade allmogemöbler 1750-1850

Var: Nordiska museet i Stockholm

När: 23 oktober– 4 september 2016


(4)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…