Annons


Semestra kungligt på Öland – 6 kungafavoriter du inte får missa

På sommaren är kungafamiljen helst av allt på Öland och sitt högt älskade Solliden. Bad, fiske och glass står på schemat, och det kan till och med bli ett besök på Ica i Borgholm. Här är några av deras favoritställen!


Möllor, stränder 
och fyrarna Långe 
Jan och Långe Erik är typiskt för Öland.

Möllor är typiskt Öland.

Här är 6 besöksmål med kunglig glans du inte får missa på Öland:

1. Besök Solliden

Strax söder om Borgholm och precis vid havet ligger kungafamiljens sommarhem, Sollidens slott. Runt om finns bokskog med vackra gångvägar, till exempel de två stigarna som fått namn efter prin
sessorna Estelle och Leonore. Direkt utanför slottsområdet ligger också Alvaret. Hela familjen utnyttjar gärna de fina naturområdena liksom den vackra parken. Delar av slottsparken är också öppen för allmänheten. Förutom att beundra planteringarna kan man besöka utställningarna, köpa kungliga souvenirer och lokala hantverksprodukter, samt fika eller äta en bit mat i någon av kaféerna.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Solliden.

Eftersom kungafamiljen har vuxit de senaste åren så har man delat 
upp sig i olika hus på slottsområdet. Victoria och Daniel har en egen nybyggd villa nere vid havet, Villa Skönvik. Carl Philip och Sofia samt Madeleine och Chris bor oftast i det över 500 kvadratmeter stora Kavaljershuset.

Förra sommaren samlades hela kungafamiljen på Solliden för att ta 
nya familjebilder.

Sommaren 2016 samlades hela kungafamiljen på Öland för en familjebild.

2. Se en konsert 
i slottsruinen

Borgholms slott, som uppfördes under 1200-talet, är ett givet stopp för alla som 
besöker Öland. Det ligger mellan Solliden och Borgholm och har en fantastisk utsikt
 över Kalmarsund.

Borgholm slottsruin.

Vandra runt i den överväldigande slottsruinen, besök utställningen och slottsbutiken. Eller gör som kungafamiljen: gå på någon av sommarkonserterna. Men de kungliga slipper trängas med alla andra eftersom de har
 en egen loge på andra våningen. Varje år uppträder svenska artister på scenen på borggården.

Förra året såg kungaparet, Madeleine, Carl Philip och Sofia comebacken av Badrock med Björn Skifs. I sommar kan kungafamiljen välja mellan konserterna med Laleh, Håkan Hellström, Per Gessle och GES, alltså Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt.

Alla kungabarnen med respektive såg Lars Winnerbäck på slottsruinen i Borgholm 2012.

3. Ta en golfrunda

På Ekerums golfklubb ses de kungliga svinga klubborna.

Alla tre kungabarnen har setts spela här, men numera är prins Daniel den som flitigast sliter på greenen. Han har flera gånger deltagit i den årliga Victoriagolfen, som spelas den 13 juli, dagen före Victorias födelsedag. Det gjorde han senast förra året. Flera gånger har han spelat tillsammans med hockeylegenden Peter ”Foppa” Forsberg.

Prins Daniel 
på Victoria-golfen 2016.

På Ekerums golfklubb finns två 18-hålsbanor, 
Långe Jan och Långe Erik, samt två kortare banor. Golfklubben är en del i Ekerum Resort, som även består av hotell, spa, en à la carte-restaurang och 
en pizzarestaurang.

4. Promenera på 
Stora alvaret

Stora alvaret, det 37 kilometer långa och 15 kilometer breda området med alvarmark i närheten av Borgholm, är en magisk och unik plats. Tillsammans med södra Ölands odlingslandskap har det utsetts till världsarv av FN-organet Unesco.

I det öppna landskapet är det fint att promenera, vilket även kungafamiljen har insett. Genom de privata grindarna till Sollidens slottsområde kan de enkelt ta sig ut på Alvaret för en långpromenad. I synnerhet kronprinsessan Victoria och prins Daniel brukar ses motionerandes i området.

Systrarna Victoria och Madeleine på promenad på Alvaret sommaren 2009.

5. Njut av havet

De flesta som besöker Öland söker sig till någon av de fantastiska och stora sandstränderna, som Böda sand eller Bjärby. Vill man ha lite lugn och avskildhet finns det också många alternativ.

Kungafamiljen njuter gärna av havet, och kan till exempel ta ett dopp från den privata stranden vid Solliden. Men de åker också ofta ut med båt och kan bland annat ses utanför den lilla idyllen Borgehage, söder om Solliden.

Kungen och 
drottningen tar gärna en båttur i trakterna kring Solliden.

6. Ät lokal glass

Ölandsglass kafé är känt för sin hem-
gjorda glass i många olika smaker. 
För alla turister är minst ett besök 
här givet.

Kungafamiljen är precis som 
alla andra sugna på glass på sommaren. De beställer gärna glass härifrån till sina middagar, men de har också setts vid glasskaféet som ligger centralt i Borgholm.

Glass i stora lass från Ölandsglass kafé!

Text: Elin Gunnarsson, Året Runt.
Foto: IBL, Suvad Mrkonjic/TT, Christian Örnberg/TT,
Stefan Söderström/TT, Charles Hammarsten/IBL

Endast ett fåtal kvar! Köp jubileumsarmband direkt från Allas!

Nu kan du bära samma armband som Kronprinsessan Victoria har hemma i sitt smyckeskrin!

Läs mer och beställ direkt

Det vackra armbandet från svenska märket Bisou har tagits fram för att hylla vår Kronprinsessa Victoria på hennes 40-årsdag, och kommer också ges till henne som gåva på födelsedagen.

Armbandet, som har fem berlocker och är guldpläterat, finns i två storlekar och passar perfekt att matcha mor och dotter.

Armbandet kommer i en vacker ask i en syrenlila färg med en insida av lyxig sammet.

Läs mer och beställ direkt


(15)
(0)Vinn 10 000 kronor till DIN drömresa – tävla här!Annons


Annons

Laddar nästa sida…